F1! Zsír!

Ritkábban csöng a telefonom, mint azt sokan gondolják, de ha hívnak, eléggé kiszámítható, hogy ki mit akar tőlem. A legtöbben be szeretnének kerülni az újságba, néhányan kimondva-kimondatlanul rögtön fel a címlapra. Ritka, de […]

Bővebben

Milyen függetlenség? Ennyire szoros a kapcsolat Katalónia és Spanyolország között

Az eddig széleskörű autonómiát élvező spanyol tartomány, Katalónia a politikai függetlenségéért küzd, miközben a számok világosan mutatják, mennyire egymásra utalt az ország és a tartomány gazdasága. Az is igaz, hogy miközben a katalán az egyik leggazdagabb (értsd: a legtöbb GDP-t termelő) tartomány, addig ők vannak a legjobban eladósodva. Épp ez az egyik érv a függetlenségpártiak kezében: a madridi központi kormány kevesebbet oszt vissza a katalánoknak, mint amennyit azok a közösbe raknak, ezért is adósodnak el (és mivel a büdzséjüket Madrid egészíti ki, nagyban függnek a központi kormányzattól).

Nagy kérdés, ma kikiáltják-e a függetlenséget az alkotmányellenes népszavazás után, amit Madrid aránytalanul durva rendőri közbeavatkozással próbált meg ellehetetleníteni. A függetlenség ügye szempontjából nagyon fontos:

ha Katalónia kilép Spanyolországból, azzal kilép az EU-ból is.

Nem véletlen, hogy a katalán gyökerű cégek is azonnal jelezték, áthelyezik a székhelyüket Barcelonából Zaragozába vagy Valenciába.  Ehhez még a függetlenséget sem kellett kikiáltani, bőven elég volt a politikai bizonytalanság.

Infografikán mutatjuk meg, mennyire erős a kapcsolat az országos és a tartományi gazdaság között.

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő