Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Millió, milliárd, billió dolláros bébik – ők az elmúlt száz év legnagyobb vállalatai

1997-ben, amikor az Apple a csőd szélén állt, valószínűleg senki nem mert volna arra fogadni, hogy ők lesznek az első olyan tőzsdén jegyzett vállalat, amely eléri az egybillió dolláros értéket. Az aktuális történelmi rekord most épp az övék, ennek kapcsán az Independent összeszedte, melyik cégek nevéhez fűződnek az elmúlt száz év legnagyobb mérföldkövei, mi pedig megnéztük, ki hol tart ma. Tőzsdetörténelem.

1. Egymilliárd dollár – 1901, US Steel Corporation

Bőven a digitális forradalom előtt, az 1900-as évek elején az Andrew Carnegie által vezetett Carnegie Steel volt a legnagyobb ipari vállalkozás. John Piermont Morgan, a JP Morgan alapítója viszont meggyőzte a nyugdíjas kort lassan elérő Carnagie-t, hogy eladja neki a vállalkozását: így jött létre az US Steel. Carnegie egyébként is fontolgatta már, hogy nyugdíjazza magát, onnantól kezdve filantróp tevékenységeire koncentrált.

A tulajdonoscsere után azonban elkerülhetetlen volt a szervezet újraszervezése, ezért 1901-ben az US Steel körülbelül egymilliárd dollár értékben adott el részvényeket és kötvényeket. A húzás bejött, így ők lettek az első vállalat, ami elérte az egymilliárd dolláros értéket.

Hol tart ma?

Az amerikai Forbes becslése szerint az US Steel Corporation ma az 1429. legértékesebb vállalat a világon, értékét 6,3 milliárd dollárra becsülik. (Érdekességképp: a JP Morgan továbbra is a toplista élbolyában van, 11,9 milliárd dollárt ér jelenleg.)

2. Tízmilliárd dollár – 1955, General Motors

A következő mérföldkőig több mint fél évszázadra volt szükség: a tízmilliárd dolláros értéket az 1908-ban alapított General Motors érte el először, 1955-ben. A vállalat népszerűségét a második világháború utáni virágzó időszak alapozta meg, amikor az amerikai lakosság körében egyre elterjedtebbek lettek a járművek.

Hol tart ma?

A Forbes a 439. legértékesebb cégre becsüli, 52 milliárd dolláros értékkel. A General Motors ma körülbelül 180 ezer embert foglalkoztat.

3. Százmilliárd dollár – 1987, IBM

Az első mérföldkő, ahol a technológiai forradalom már érzékeltette a hatását, a százmilliárd dolláros érték volt, amit az 1911-ben alapított, a mai napig meghatározó IBM ért el elsőként 1987-ben.

Hol tart ma?

Az IBM a 17. legértékesebb vállalat a világon, a Forbes által a világ tizedik legbefolyásosabb nőjének tartott Virginia Rometty által vezetett cég 132,3 milliárd dollárt ér jelenleg.

4. Ötszázmilliárd dollár – 1999, Microsoft

A Microsoftnak alapítása után mindössze 24 évre volt szüksége, hogy történelmet írjon, az ötszázmilliárd dolláros értéket 1999-ben érte el.

Hol tart ma?

750,6 milliárd dolláros becsült értékkel a világ harmadik legértékesebb cége.

Borítókép:  Sharon McCutcheon – Unsplash

Történelmet írt az Apple: a cég értéke átlépte az ezermilliárd dollárt

Oszd meg!