Az Essência Restaurant és a Salt kapták meg a csillagot, viszont az újjászületőben lévő Onyx, a Közép-Európában elsőként két Michelin-csillagot szerzett budapesti étterem jelenleg nem szerepel a Michelin Guide-ban.
A Michelin Közép-Európában elsőként Magyarországon jelentette be, mely éttermek kapták meg idén a legnagyobb gasztronómiai elismerésnek számító Michelin-csillagokat, írta a Magyar Turisztikai Ügynökség. A koronavírus járvány okozta nehézségek ellenére hétre nőtt a budapesti csillagos éttermek száma.
A két új Michelin-csillagos étterem az Essência Restaurant és a Salt.
A diningguide.hu írása szerint Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója így kommentálta a magyar eredményeket: „Mindkét étterem csodálatos példa Budapest dinamikus éttermi jelenlétére. Nemcsak fantasztikus ételeket kínálnak – egy kicsit máshogy –, hanem tisztelettel adóznak Magyarország kulináris hagyományai előtt is. ”
Megtartották a Michelin-csillagot:
- Costes Downtown
- Borkonyha Winekitchen
- Costes
- Stand
- Babel
Az Onyx étterem jelenleg átalakítás alatt áll, nem szerepel a kiadványban. Magyarország 2020-ban egyetlen Bib Gourmand-minősítésű étterme, a Petrus idén már szintén nem szerepel a Michelin Guide által ajánlott éttermek között.
Látványosan emelkedett a Michelin-tányéros éttermeink száma, az új kalauzban újabb hat étteremmel együtt összesen 18 étterem viselheti ezt az elismerést:
- Hoppá! Bistro
- Felix
- Stand25 Bisztró
- Spago by Wolfgang Puck
- Rumour
- Pasztell
- Csalogány 26
- Arany Kaviár
- Baltazár
- Alabárdos
- Zona
- St. Andrea
- Mák
- Tigris
- Textúra
- Nobu Budapest
- Laurel Budapest
- Fricska
A Michelin-tányért (Plate) elnyert éttermeket ugyanazon öt kritérium alapján választják ki, és úgy határozzák meg őket, mint akik „egyszerűen jó ételeket szolgálnak fel”. Sok étterem először Tányér minősítéssel kerül be a Michelin-kalauzba, majd az azt követő években előrelépve fokozatosan juthat el a csillag megszerzéséig.
A borítófotón Tóth Szilárd, a Salt séfje és társtulajdonosa, fotó: Salt