Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Mészáros és a magyar Telenor: közelebb került hozzá vagy távolabb?

Megpróbáltuk körbejárni, mekkora a valószínűsége, hogy a magyar Telenor magyar kézbe kerüljön. 

“Piaci pletykákkal nem foglalkozunk”  – írta megkeresésünkre Zuzka Migdalova, a PPF Group szóvivője. A cseh befektetési társaság a Telenor régiós leánycégeinek új tulajdonosa, és aziránt érdeklődtünk nála, hogy elképzelhető-e, hogy a PPF feldarabolja az egyben megvásárolt Telenor-leánycégeket és azokat külön értékesíti. Ez azért is érdekes kérdés, mert így elképzelhető, hogy lenne jelölt a magyar Telenorra külön is – nem is akárki. A csoport szóvivője azt sem kommentálta, hogy egyeztetett-e egymással egy ilyen üzletről a PPF és a Mészáros Lőrinc féle Konzum-Opus csoport. Figyelmünkbe ajánlotta ugyanakkor, amit a felvásárlás bejelentésekor Ladislav Bartoníček, a csoport telekommunikációs eszközeiért felelős vezető mondott.

“Ezzel az akvizícióval a PPF további négy országgal bővítette telekommunikációs portfólióját, hozzájárulva ezzel hosszú távú céljához, hogy közepes méretű európai szolgáltatóvá váljon, és tapasztalatunkat felhasználva megerősítsük piaci pozíciónkat”

– mondta Bartoníček.

Kiderült: a régió leggazdagabbja viszi a magyar Telenort

A PPF régiós portfóliója a telekommunikációs piacon
3 társaság, 2 erős márka, hat ország:

O2 – Csehország és Szlovákia (mobilszolgáltató)
CETIN – Csehország (telekommunikációs hálózat)
Telenor – Magyarország, Szerbia, Montenegro és Bulgária (mobilszolgáltató)

A piacon az O2 is erős márkanév, a PPF 2013-ban a spanyol Telefonicától vásárolta meg – szintén annak – közép-kelet-európai érdekeltségeit. A cseh piacon vezetők, Szlovákiában harmadikok. A bolgár piac sem ismeretlen számukra, év elején itt is nagy bejelentést tettek, 185 millió euróért vitték a Nova Broadcasting Group médiacéget. A Telenorral a telkó szektorban újabb erős márkanév lett az övék (a mostani megegyezés értelmében Kellnerék eszközöket vásároltak, a márkanevet pedig 2021-ig használhatják).

A csoport Pert Kellner, a leggazdagabb cseh tulajdona. 15,5 milliárd dolláros vagyonával a 88. leggazdagabb ember a világon a Forbes legfrissebb globális rangsora szerint.

Nagypályások a szomszédban – Csányi a kanyarban sincs a régió milliárdosai közt

Ami a PPF stratégiáját illeti, nem valószínű, hogy hamar megszabadulnának a magyar Telenortól. Már csak azért sem, mert a most vásárolt pakett legértékesebb darabja éppen ez. Nemcsak azért, mert a második a piacon, hanem azért is, mert a magyar piac nagyon is jó üzlet. Ugyan a három szereplő (MTelekom, Vodafone és Telenor) versenyeben van egymással,

azt nem mondhatni, hogy a küzdelem öldöklő lenne, és ez igaz az árversenyre is. A magyar szolgáltatók nem panaszkodnak, hagyják őket pénzt keresni.

A piac nagyjából 70%-át adó Magyar Telekom és Telenor is stabil pénztermelő-képességgel rendelkezik.

A szektort sújtó különadót leszámítva (ezeket végül kivezette a kormány 3 év után) a politika nem nagyon forgatta fel ezt a piacot – ennek egyik oka többek között az lehet, hogy annak legnagyobb szereplője egy német kirakatcég, a Deutche Telekom leányvállalata, a Magyar Telekom. Az biztos, hogy ha a szektorhoz komolyabban hozzányúlna a mindenkori magyar kormány, azt a németek nem hagynák szó nélkül. A magyarországi telkó-szektor magas áraira már egy 2016-os OECD kutatás is felhívta a figyelmet. Nem túlzás azt állítani, hogy

a magyar piac stabil második helye aranytojást tojó tyúk a régiós Telenor-portfólió tulajdonosának. Alaposan rá kell ígérnie annak, aki vinni akarja.

A Telenor együtt kezelte a régiós társaságait, egy csomagban is adott túl rajtuk. Miért? Mert a Távol-Keleten időközben akkorát nőtt a cég, hogy a régiós piacok már csak nyűgöt jelentettek, méretben sokkal megfelelőbbek egy helyi nagy szereplőnek, amilyen a PPF Group. Az biztos, hogy ha előbb-utóbb Kellnerék úgy is döntenek, hogy szétdarabolják a most vásárolt csomagot, az egyáltalán nem lesz egyszerű.

De vajon kell-e Mészáros Lőrincnek még a Telenor? 

A lehetséges kérők között emlegették a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum-Opus-csoportot is. Február 15-én az Inforádió Aréna c. műsorában Jászai Gellért, a Konzum elnök-vezérigazgatója a pletykákra reagálva azt mondta: “ha valóban van ilyen folyamat (akkor még nem lehetett tudni, hogy a Telenor árulja a régiós cégeit – a szerk), akkor számunkra érdekes lehet ez a potenciális befektetés. Mást nem tudok megerősíteni és cáfolni sem.” Jászai az érdeklődést azzal magyarázta, hogy a telekommunikációs szektor szerepel a stratégiájukban. (A teljes beszélgetést itt lehet visszahallgatni, Jászai a 22. perctől beszél a Telenorról.)

Megkérdeztük a Konzum-Opus befektetési csoportot, most hogy a PPF elvitte a régiós Telenorokat, potenciális befektetésként tekintenek-e még a magyar társaságra, illetve, ha igen, akkor milyen forrásokból finanszíroznák annak megvásárlását. A cég kommunikációs osztálya annyit mondott, hogy a szigorú tőzsdei szabályok miatt nem adhatnak tájékoztatást konkrét ügyekben. Kérdésünkre megismételték, amit korábban mondtak:

“a BÉT honlapján is közzétett stratégiának megfelelően, a Konzum-Opus-csoport továbbra is potenciális befektetésként tekint az informatikai- és telekommunikációs szektorra”.

Más kérdés, hogy mennyire van messze a Mészáros féle erőcentrum attól, hogy felvásároljon egy 25 milliárd forintos EBITDA-t termelő társaságot? Mivel a Telenor anyacége tőzsdei társaság, tudjuk, hogy a PPF több mint 840 milliárd forintot fizet a négy társaságért. A Forbes korábbi becslése szerint nagyjából 300 milliárd forint lehet ebből csak a magyar Telenor értéke. Bankhitelek mellett is akkora önrészt kellene tudnia felmutatnia Mészároséknak, ami jelenleg nem áll rendelkezésre. Jelenleg. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. közzétette már éves eredményeit, és terveit: a 15 milliárdos saját tőkével rendelkező vállalat az új évnek stabil mérleggel, valamint kiváló organikus és akvizíciós kilátásokkal vágott neki – vagyis újabb cégeket fognak felvásárolni.

Ez alapján a társaság saját tőkéje várhatóan további 110–120 milliárd forinttal nő majd.

Az alapján, amit ma tudunk, az jelenthető ki biztosan, hogy ha a Mészáros-cégek valóban érdeklődnek a Telenor magyar leánycége iránt, akkor csak hosszú távon képzelhető el, hogy komolyan vehető ajánlattal álljanak elő – ehhez azt is feltételeznünk kell, hogy megmarad az a politikai hátszél a csoport mögött, ami kétségtelenül szükséges volt ahhoz, hogy a jelenleg 8. leggazdagabb magyar ilyen ütemben gyarapodjon. A PPF stratégiája és a lehetséges vételár is azt mondatja velünk, jelenleg inkább távoli vágy lehet Mészárosék számára a magyar Telenor megszerzése: egy ilyen tranzakciónak jelenleg inkább nincs valószínűsége, mint van.

Oszd meg!