Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mészáros Lőrinc, a Viresol társtulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója a 2017-es alapkőletételen. Fotó: Viresol.hu

Mészáros Lőrinc egyik szeme sír, a másik nevet. Nagyon nevet

Ha az Opus Global árfolyamát nézzük, nem lehet boldog Magyarország leggazdagabb embere, a csoport energetikai portfóliója kiürült, de az építőipar – hála az állami megrendeléseknek – stabilan tartja magát. A turizmusban komoly leépítéseket hajtottak végre, de több milliárdos állami támogatással kezdtek neki szállodáik felújításának.

Kijött a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett befektetési holding, az Opus Global féléves jelentése. A magyar tőzsde legnagyobb befektetési holdingjának többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc. A jelentés épp azt az időszakot fedi le, amikor a koronavírus-válság miatti tavaszi bezárkózás földhöz vágta a magyar gazdaságot, és amikor Mészáros Lőrinc igencsak jó üzletet zárva két év után eladta az állami MVM-nek a veszteségbe forduló Mátrai Erőművet.

A Mátrai Erőmű. Fotó: ME Zrt. / Facebook
Mészáros legrosszabb üzletének nézett ki a veszteségbe forduló Mátrai Erőmű: az állam segítségével az egyik legjobb lett. Fotó: ME Zrt. / Facebook

Nézzük a főbb számokat! A működési bevétel 98,8 milliárd forint volt 2020 első félévében, ez a tavalyi év első félévéhez képest jelentős, 24 százalékos visszaesés. Ennek egyik fő oka a fent említett eladás: a friss féléves adatokban már nem szerepel a Mátrai Erőmű, ami ugyan veszteséges volt az előző évben, de az ország második legnagyobb villamosenergia-kapacitásával rendelkezve jelentős bevételt generált.

Ezzel párhuzamosan brutálisan nőtt az EBITDA (ez a mutatószám a Forbes cégértékeléseknek is az alapja, leginkább egy vállalat pénztermelőképességét mutatja meg):

17,7 milliárd lett az első féléves adat, ez 90%-os növekedés tavaly ilyenkorhoz képes.

Valószínűleg szintén nem függetlenül attól, hogy a Mátrai Erőmű számai már nem nyomják az Opus mérlegét. Egy ekkora befektetési konglomerátumban fontos adat az is, hogyan változnak a működési költségek: 44,9 milliárdos csökkenést látunk ezen a soron. A teljes, átfogó jövedelem összességében szintén jelentősen nőtt, 4,2 milliárddal 2,9 milliárd forintra.

De ami a legbrutálisabb: az adózott eredmény.

A csoport konszolidált eredménye az első félévben 2,5 milliárd forint, ami 36,8 milliárd forintos javulást jelent egyetlen év alatt.

Tavaly ugyanis komoly mínuszban zárt az Opus, 34,2 milliárd volt a vesztesége.

A legfontosabb számokból elsőre az olvasható ki, hogy ugyan kiesett egy jelentős forgalmat bonyolító társaság a holdingból, ez komoly terhektől szabadította meg a céget (arról nem is beszélve, hogy jelentős beruházásigénye lesz a Mátrai Erőmű fejlesztésének, korszerűsítésének vagy esetleges bezárása esetén a területrendezésnek, rekultivációnak, ezt a terhet már az állam és nem az Opus viseli).

A tőzsdére bevezetett részvények száma nem változott (az Opus korábban Mészáros több cégének részleges apportját részvények – zárt körű – keletkeztetésével ellentételezte), a részvények ára ugyanakkor nagyot esett: 446 forintról 260-ra.

Ez azt is jelenti, hogy a csoport piaci kapitalizációja (tehát a befektetési holding értéke) is nagyot zuhant, egészen pontosan 42 százalékkal van a tavalyi alatt, 182,4 milliárdos értékkel.

Az Opus Global árfolyam és részvényforgalma az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT, 2020. október 1.

Nyilván a koronavírus-járvány sem tett jót az erőteljes turisztikai kitettséggel rendelkező csoportnak, ugyanakkor ez az érték mélyen alatta van az Opus és Konzum összeolvadásakor remélt 350-400 milliárdos szintnek.

Tovább egyszerűsödött összeolvadásokkal a cégstruktúra (illetve értékesítettek cégeket) így 54 társaság helyett ma már csak 40 tartozik a portfólióba. Ez a cégcsoport átláthatósága miatt is érthető lépés, fontos, hogy a (leendő) részvényesek átlássák a csoportot.

Energetika: 3 napon belül kellett volna lezárniuk az év egyik legnagyobb üzletét, nem fogják

Ahogy arról már korábban írtunk, a nemzetközi trendekhez igazodva az Opus energetikai szegmense jól láthatóan az energiatermelés felől a disztribúció felé fordult, a Mátrai értékesítése mellett jól jelezte ezt az irányváltást az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (Titász) felvásárlása.

Ez az üzlet azonban még nem zárult le és már most biztos, hogy a korábban jelzett időpontig (ami 3 nap múlva lett volna esedékes), nem is fog. Az Opus Global jelentése szerint a Covid-19 miatt kialakult helyzet „új alapokra helyezte a tárgyalási stratégiát”, így várhatóan csak az idei év utolsó negyedévében fogják bejelenteni az év egyik legnagyobb üzletének lezárását.

Turizmus: több milliárd fejlesztésre és 671 fős leépítés

Tovább egyszerűsítették a céges struktúrát, így a Hunguest Hotels Zrt. alá vitték be a legtöbb szállodás cégüket. Az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által vitt

Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program egyik legnagyobb nyertese a Hunguest Hotels lett: 14 szálloda vonatkozásában 17,7 milliárd forintos támogatásra lett jogosult.

A féléves riport is kiemeli, hogy a járványhelyzet legnagyobb vesztese a turisztikai portfóliójuk volt, márciusban be is zárták a szállodáikat (egyetlen kivételként a budapesti Hotel Platánus maradt nyitva, ahol rendvédelmi dolgozók vannak folyamatosan elszállásolva).

A stratégia egyértelmű: a beruházásokat, fejlesztéseket előre hozták 2021 elejéről (amúgy is úgy tervezték még a békeidőben, hogy a legtöbb szálloda a felújítások alatt is 50-80 százalékkal megy majd).

Ezzel párhuzamosan leépítéseket is bejelentettek: 671 főt küldtek el.

Az Opus élve a moratórium adta lehetőséggel a hiteltörlesztést is felfüggesztette a turisztikai szegmensében.

Egy év alatt 14,5 milliárd forintról 7,2 milliárdra estek a bevételek a turisztikai szegmensben, az EBITDA 1,7 milliárdos mínuszba fordult, a veszteség 3,8 milliárdos.

Építőipar: 540 százalékos növekedés is akad

Már az Opus elődjének érdekeltségében is ott volt az építőipari közbeszerzéseken – más Mészáros-érdekeltségekhez hasonlóan – az utóbbi években jól szereplő Euro Generál Zrt., a cégben lévő részvényeit az Opus eladta, nem is akárkinek: a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Fejér B. Á. L. Zrt-nek.

A legnagyobb dobás a félévben egyértelműen az RM Internationalhoz köthető, mely érdekelt a 2,078 milliárd dolláros gigaprojektben, a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésében. A munka elkezdődött, és ez már a számokon is érződik.

Az Opus első éves bevételeinek 66 százalékát adta az ipari termelés szegmens (ide tartoznak az építőipari cégek is). Egyedül a kandallókat gyártó Wamsler SE érezte meg a járványhelyzetet (a barkácsáruházak zárva tartása miatt).

A szegmens 16,9 milliárdos EBITDA-t tudott felmutatni, ami jól mutatja, hogy az Opuson belül mennyire kiemelt a súlya annak, hogy az ide apportált Mészáros-cégek (Mészáros & Mészáros Kft., RM International Zrt., R-Kord Kft.) jól teljesítenek, ennek pedig elsődleges oka, hogy a közbeszerzéseken kiemelten jól szerepelnek. Enyhén növekvő, 61,9 milliárdos forgalom mellett 19,6 milliárdos adózott eredményt tud felmutatni ez a divízió –

utóbbi éves alapon 540 százalékos növekedést jelent.

A megrendelésállomány stabil, vagyis lesz munka bőven a következő évekre is. Sőt a kormány gazdaságvédelmi tervének része a nagyberuházások támogatása, amin a Mészáros-érdekeltségek rendre nagy volumenben visznek el munkákat.

A vasúti projekteken dolgozó R-Kord szerződésállománya 86 milliárd (38 projekten dolgoznak jelenleg), a Mészáros & Mészáros Kft. 146,3 milliárdos élő szerződésállománnyal rendelkezik (54 megbízáson dolgoznak). A társaság az árbevételéből a tevékenységek alapján az út és vasútépítés 48,1%-ban, közmű tevékenység 28,07%-ban, vízügy- és mélyépítés 11,72%-ban, atomenergia 6,65%-ban, a környezetvédelem 3,46%-ban, valamint az egyéb tevékenység 2%-ban részesedett az első félévben.

A részben apportált építőipari cégeket a Mészáros Építőipari Holding fogja össze, mely 15,8 milliárd forint osztalékot fizetett az előző üzleti éve után.

Érdekes módon a legjobban hasító Opus-szegmens az, ahol bértámogatást kértek.

A Wamsler SE 2020. május 1-től az állami bértámogatási keretből 454 fő bevonásával támogatást igényelt (június 30-ig 4 órában dolgoztak az alkalmazottak). A féléves jelentés amúgy ipari termelés néven fogja össze ezt a divíziót, de nyugodtan hívhatnák építőiparinak is, hiszen a forgalom 95 százaléka innen jön.

Tovább nyomulna az Opus (is) az élelmiszeriparban

Az Opus várakozása szerint a mezőgazdaság és élelmiszeripar részaránya tovább fog nőni a következő időszakban a csoporton belül, hiszen a Viresol Kft. próbaüzeme 2020-ban zárul, illetve az indulási szakaszt követően a Kall Ingredients Kft. is folyamatosan növeli a termelésének volumenét. Előbbi esetében a próbaüzemet megnehezítette a járványhelyzet, a Kallnál pedig 20 százalékos volt a forgalomban a visszaesés, a határzárok akadályozták a fuvarszervezést. A kukoricafeldolgozó Kall így is kifejezetten erős évet zárt, 61 százalékos éves bővülés eredményeként 19,6 milliárdos forgalmat tud felmutatni,

a Mészáros-cégektől nem megszokott módon, ennek közel 72 százaléka exportól jött be.

A teljes agrár szegmens több mint 50 százalékkal nőtt a bevételi oldalon, a korábbi combos veszteség helyett a félévet mérsékelt veszteséggel zárta. Ez volt a másik olyan divízió a holdingon belül, ahol az Opus élt a hiteltörlesztési moratóriummal.

Mészáros Lőrinc amúgy nemcsak tőzsdei befektető cégén keresztül nyomul ezen a területen. Szeptember elején jelentették be, hogy az érdekeltségébe tartozó Talentis Agro Zrt. felvásárolja leányvállalataival együtt a Szarvasi Agro Zrt.-t (2600 hektárnyi földdel, biogazdaságokkal együtt). Sőt három magántőkealap nemrég zárta le az ország legnagyobb pulykafeldolgozójának, a szintén szarvasi Gallicoop-nak a felvásárlását. Azt ugyan nem lehet tudni, hogy a tőkealapok befektetői között ott van-e Mészáros, de a személyes összefonódások miatt ez nem lenne meglepő (a HVG ezt firtató kérdésére a Mészáros Csoport annyit közölt, amit eddig is lehetett tudni: nem nyilvános, kik az alapok befektetői). Az üzlet amúgy szerepel a friss Forbes magazin exitlistáján is: becslésünk szerint 9 milliárdos felvásárlásról lehet szó.

Válnak a nagy tulajdonosok

Az Opus féléves riportja nem tért ki arra, hogy Mészáros Lőrinc és az Opus-részvényekkel korábban szintén rendelkező felesége benyújtották a válási keresetüket. Az, hogy a két nagytulajdonos válik, nem nagyon rángatta meg az árfolyamot. A tőzsde honlapján azt már korábban közölték, hogy a közvetlenül tulajdonolt részvényeit Mészárosné Kelemen Beatrix Csilla gyermekeinek adja.

Az Opus egyik nagytulajdonosa azonban az a Konzum PE Magántőkealap, melyről 2018 májusában szintén a tőzsde honlapján maga Mészáros Lőrinc és felesége nyilatkozta, hogy az kizárólag az ő befektetéseiket kezeli (vagyis ezen keresztül Mészáros feleségének még lehet érdekeltsége az Opusban). A részvényeseket pedig azóta sem értesítették arról, hogy a tőkealap befektetőinek személyében változás lett volna.

Borítókép: Mészáros Lőrinc, a Viresol társtulajdonosa, Tóth László, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Mihály pénzügyminiszter, Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója a 2017-es alapkőletételen. Fotó: Viresol.hu

Oszd meg!