Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Hivatalos: 17,5 milliárd forintot fizet Mészárosnak a kormány a Mátrai Erőműért

Március 26-án lezárult az erőmű adásvétele, a Magyar Villamos Művek egészen pontosan 17 milliárd 440 millió forintot fizetett az utóbbi két évben veszteséges erőműért. A hírt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte az online kormányinfón.

Ahhoz, hogy az erőmű illeszkedjen a kormány klímavédelmi elvárásaihoz, átalakítások szükségesek, az erőművel az államnak nagy tervei vannak. A miniszter szerint indokolt az erőmű vásárlása, mely a villamosenergia-ellátás 16 százalékát képes biztosítani. Erre korábban már Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is utalt, a fejlesztése terhei azonban már az adófizetők vállát nyomja meg, nem pedig az Opusét és annak befektetőit.

Aranytojást tojó tyúknak tűnt, aztán jöttek a gondok

Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingja, az Opus Global által kezelt alap, valamint maga a tőzsdei holdingcég 72,66 százalékos tulajdonában volt a szénerőmű, két éve került ehhez a tulajdonosi körhöz. 2015-ben és 2016-ban még nyereséget termelt (13,6 milliárd forintot és 6,5 milliárd forintot). A tőzsdei hirdetmények szerint az Opus 9,89 milliárdért jutott hozzá anno az 55%-os tulajdonrészhez, vagyis akkori állapotok szerint igencsak jutányos áron.

A következő két évben már fordult a kocka, ami a bevételeket illeti: 2017-ben 10,7 milliárd, 2018-ban pedig 4,3 milliárd forintos veszteséggel zártak. Az erőmű tavaly 7 milliárdos állami támogatást is kapott. Tavaly novemberben már szinte biztos volt, hogy az ország második legnagyobb erőműve a MVM tulajdonába kerület.

Advertisement

Aranytojás lett a vége mégis

A Forbes becslése szerint az erőmű a széndioxid-kvóták árának elszállása előtt 32 milliárd forintot is érhetett, mivel nem volt teljesen transzparens, hogy milyen árazás mellett került a Mészáros-körhöz, csak az Opus által korábban közzétett tőzsdei dokumentumra tudunk támaszkodni. Ezek alapján legfeljebb 12 milliárdot fizethetett a többségi tulajdonrészért az erőművet két lépcsőben megvásárló magyar tulajdonosi kör. Az is igaz, hogy az adásvételkor azért már lehetett látni, hogy a piac tolódik a tisztább energiaforrások felé, ami lefele vihette az árazást, és ne feledjük, Mészároséknak sok szektorban elég erős az alkupozíciójuk.

A 2018-as év után 11 milliárd forint osztalékot vettek fel, a 2019-es üzleti év beszámolóját még nem látjuk.

Noha a korábbi üzletekről keveset tudni, az osztalékkal és a vételárral együtt becslésünk szerint a Mészároshoz köthető tulajdonosi kör minimum nullszaldóra hozhatta ki a Mátrai-ügyletet már tavaly,

vagyis nem bukott azon, hogy közel két évig tulajdonolta a veszteségbe forduló erőművet. 

Az állam által most kifzetett 17,5 milliárdos vételár kifejezetten jó üzlet ennek tükrében. Igaz, ebben benne van a korábban Nagy György és Csányi Sándor által tulajdonolt Geosol is, amit Mészárosék szintén megvásároltak. Még ezzel együtt is valószínűleg több milliárdot nyertek az egész kalandon.


 

"Ahol minden eladó, ott nincs vevő."