Üzlet

A legnagyobb sportszerződések, Messi tényleg másik bolygóról való

Zsiborás Gergő
2021. február 01. 7 perc olvasás

Lionel Messié minden idők legnagyobb sportszerződése, az argentin csillag szerződése kiszivárgott, csak a hűségért 78 millió eurót kapott. Ha valaki ott akar lenni a legjobb fizetett sportolók között, jobb ha baseball ütőt vesz a kezébe. A legnagyobb sportszerződések. 

A hétvégén az El Mundo szivárogtatta ki azt a szerződést, amit 2017-ben az argentin Lionel Messi kötött klubjával, az FC Barcelonával. Ebből az derül ki, hogy a csapat klasszisa minden bónusszal együtt egy 555,2 millió eurós szerződést írt alá négy évre. A katalán sztárcsapat komoly adóssággondokkal küzd jelenleg, az eladósodás egyik oka épp az, hogy a katalánok messze a legtöbbet költötték az elmúlt években fizetésekre. A koronavírus-járvány miatti korlátozásokon és kieső jegybevételeken sokat bukott a klub, ami felszínre hozta, amit eddig is lehetett tudni: nagyon felelőtlenül gazdálkodtak az elmúlt években.

Messi jogi útra vinné a kiszivárogtatást és egyre kevesebb kedve van Barcelonában maradni.

A legnagyobb értékű sportszerződést amúgy épp tavaly nyáron ütötték nyélbe, de akkor még semmit sem tudtunk arról, mennyit keres valójában Messi.

Ami egyelőre biztos: a szerződést nyilvánosságra hozó lapot az FC Barcelona beperli.

A hűségnek ára van, és Lionel Messi pontosan tudja, hogy mennyi az ár

Az argentin labdarúgó évek óta a Forbes kereseti listájának az élmezőnyében van, ugyanakkor a hétvégén nyilvánosságra kerülő szerződéséből már nemcsak a prémiumai látszanak, hanem az is, a Barcelona komoly hűségpénzt fizetett legnagyobb csillagának – miközben az már korábban kiszivárgott, hogy a kontraktus része volt az is, ha Messi a nyári felkészül előtt jelzi, hogy menne, szabadon elengedik (még a 700 millió euróra emelt kivásárlási árát sem kell kifizetni). Miután az előző, a koronavírus-járvány miatt elhúzódó szezon vége katasztrofális volt (a Barca megalázó, 8-2-es vereséget szenvedett a Bajnokok Ligájában a későbbi győztes Bayern Münchentől), Messi jelezte is, lépne. A záradék azért nem lépett életbe, mert a szezon bőven az eredetileg tervezett után ért véget, vagyis Messi későn jelezte szándékát – az argentin végül nem akart pereskedni a klubbal, ahol egész felnőtt pályafutását töltötte, és maradt. Most már tudjuk, ebben szempont lehetett a hűségpénz is: csak ezen a címen 78 millió euró ütötte a markát.

Ha most nyáron úgy dönt, megy, a Barcelona egy fillért sem fog látni belőle, ingyen távozhat. 

Közel 3 millió eurós bónusz járt volna Messinek, ha BL-t nyer, ez ebben a négyéves periódusban nem jött össze, a legtöbb bónuszkritériumot azonban könnyen teljesítette, ami azt jelenti, hogy a bruttó 555,2 millió 92 százalékára jogosult. Ne legyünk persze igazságtalanok, a Barca az elmúlt négy évben rendre eljutott a Bajnokok Ligája végjátékáig, nyert két bajnoki címet és egy kupát is – többek között. Ebben Messinek hatalmas szerepe volt, az pedig nem csak rajta múlott, hogy a Barcelona kétszer is meggyőző előnyről kapott ki a BL elődöntőben.  

Ha valaki a nagy pénzre megy, irány a baseball pálya 

Az biztos, hogy az argentin futballista kötötte meg minden idők legnagyobb értékű sportszerződését. Az 555,2 millió euróval önmagában mindenkit a háta mögé utasít, de éves szinten sincs, aki megközelíti (138 millió euró bónuszokkal együtt, szezononként). De kik vannak mögötte?

 1. Lionel Messi – FC Barcelona (labdarúgás)
Eddig azt hittük, hogy Messi a Barcelona aranytojást tojó tyúkja - kiderült, hogy ez fordítva van.

Eddig azt hittük, hogy Messi a Barcelona aranytojást tojó tyúkja – kiderült, hogy ez fordítva van.

Az 555,2 millió bruttó érték, ebből 511 millióhoz biztosan hozzájut az argentin, hiszen viszonyleg kevés bónuszkritérium van, amit nem teljesített (gyakorlatilag csak azért nem kapott több prémiumot, mert nem nyertek vele BL-t az elmúlt négy évben). Messi a spanyol adókulcsok közül a legmagasabbat (43%) fizeti jövedelme miatt, nettósítva 4 év alatt így is 290 millió eurót könyvelhetett el. Az adóköteles jövedelme egy részének eltitkolásával korábban próbálkozott – ez csapaton belül amúgy elég népszerű volt és más, Spanyolországban játszó külföldi sztár, így C. Ronaldo is próbálkozott a műfajjal –,

21 hónapos felfüggesztett börtönbüntetés lett a vége, így feltételezzük, most mindent leadózott.

Az FC Barcelona mindent megtett, hogy a nettójával se legyen problémája, például csak a képmásához fűződő jogok kezelésért a klub összesen 27 millió eurót utalt neki (korábban ezt a jövedelmét nem vallotta be teljesen).

 1. Patrick Mahomes – Kansas City Chiefs (amerikai foci, NFL)
Patrick Mahomes, a Chiefs irányítója. Kétszer egymás után vezette Super Bowl-ig a csapatát.

Patrick Mahomes, a Chiefs irányítója. Kétszer egymás után vezette Super Bowl-ig a csapatát.

Tavaly nyáron robbant a bomba: a friss Super Bowl-győztes Chiefs új, 10 éves kontraktust ajánlott szupersztárjának, az irányító Patrick Mahomes-nak, amit akkor a történelem legnagyobb sportszerződéseként tartottak nyilván a maga 505 millió dollárjával. Csakhogy Mahomes 10 évre kapja ezt a pénzt, szezononként 50 millió dollárral lett a liga legjobban fizetett sportolója. Az észak-amerikai profi sportligákban szigorúan szabályozzák a fizetési sapkát, azért a hosszú „futamidő”. Európában ilyen típusú szabályozás az EU-s versenyszabályok miatt átvihetetlen, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ugyan próbálkozik a pénzügyi fairplay szabályozással, de nagy előrelépés lenne, ha azt ők maguk is komolyan vennék (lásd: az olajmonarchiák által tőkével pumpált csapatok nevetséges szankciói).

Mahomes igyekezik is megdolgozni a pénzéért, a tavalyi Super Bowl után idén újra a nagydöntőig vezette a csapatát, ahol az elmúlt évtized legnagyobb legendája, Tom Brady és annak új csapata, a Tampa Bay Buccaneers lesz majd az ellenfele a hétvégén.

 1. Mike Trout – Los Angeles Angels (baseball, MLB)

A 29 éves Trout már most sporttörténelmet írt.

2019-ben még a Los Angeles Angels játékosának új szerződése számított a legnagyobb összegű sportkontraktusnak, a sportág történetében máig ez a legnagyobb deal. A megállapodást 12 évre kötötték, összesen 430 millió dollárra, Trout szezononként ezzel 36 millió dollárt kap (éves fizetésben korábban az Arizona Diamondbacks játékosa, Zack Greinke tartotta a rekordot).

 1. Canelo Álvarez – boksz

Canelo 11 meccsre szerződött le.

A mexikói bokszoló még 2018-ban szerződött le a DAZN médiacéggel 11 meccsre, 5 évre – a ringben ennél többet még senki sem keresett, meccsenként 33 millió dollárhoz juthat hozzá. A szerződése összesen 365 millió dollárról szól.

 1. Mookie Beets – Los Angeles Dodgers (baseball, MLB)
  12 szezon – 365 millió dollár (2020.)

A 2019-es nagy év volt az észak-amerikai profi baseball-ligában (MLB), sok rekord megdőlt, de 2020-ban Beets mindenkin túltett.   

A top 10-et nézve a további helyeken is baseball-játékosok vannak.

 1. Bryce Harper – Philadelphia Phillies (baseball)
  12 szezon – 330 millió dollár (2019.)
 2. Giancarlo Stanton – New York Yankees (baseball)
  13 szezon – 325 millió dollár (2014.)
 3. Gerrit Cole – New York Yankees (baseball)
  9 szezon – 324 millió dollár (2019.)
 4. Manny Machado – San Diego Padres (baseball)
  10 szezon – 300 millió dollár (2019.)
 5. Nolan Arenado – Colorado Rockies (baseball)
  8 szezon – 260 millió dollár (2019.)