Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Mérséklődik az építkezési kedv, de Budapest még mindig tele van

Első negyedéves adatok alapján 30,4 százalékkal több lakás épült idén, mint egy évvel korábban, ezek fele Budapesten. A jövő építkezésire kiadott engedélyek száma viszont 27 százalékkal csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves lakásépítési adatairól számolt be az MTI. 4775 lakás épült, ami 30,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma pedig 7032 volt, 27 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában. 

Budapesten 1184 lakást vettek használatba, 29,3 százalékkal többet, mint egy éve.

Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma: a megyei jogú városokban 8,1, a többi városban 44,4 a községekben 38,1 százalékkal.

A bejelentések alapján az építendő lakások 51 százalékát Budapesten tervezik felépíteni. Az építendő lakások száma Budapesten szinte alig, 1,1 százalékkal, a többi településkategóriában viszont jelentősen csökkent: a megyei jogú városokban 49,6, a többi városban 41,2 a községekben 36,1 százalékkal.

Az első negyedévben a természetes személyek által épített lakások aránya 45 százalékról 43 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 54 százalékról 57 százalékra nőtt 2019 azonos időszakához képest.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 48 százaléka családi házban, 46 százaléka többlakásos épületben, 1,5 százaléka lakóparkban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 0,7 négyzetméterrel, 96,5 négyzetméterre nőtt 2019 első negyedévéhez viszonyítva.

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."