Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mentené az újságírókat a Facebook (hogy legyen mit megosztani – a Facebook-on)

A közösségi oldalt sok kritika éri, mert hirdetési pénzeket szív ki a helyi médiapiacokról nehéz helyzetbe hozva ezzel a tartalomelőállítókat. Ha nincs kontent, a megosztások sem pörögnek annyira a platformon, a koronavírus-járvány pedig sok médiacéget hoz nehéz helyzetbe. A Facebook 3 millió dollárt (közel 1 milliárd forint) oszt szét közöttük. Eddig – a járványtl függetlenül – összesen 300 millió dollárt költöttek újságírók támogatására.

A Facebook Újságírói Program (FJP) és az Európai Újságíró Központ (EJC), egy nonprofit szervezet, mely Európa-szerte számtalan kiadóval működik együtt. Ma bejelentették az Európai Újságírás COVID-19 Támogatási Alapot, hogy segítsenek az európai újságíróknak a fontos történetek megírásában, amikor mindannyiunknak a legnagyobb szüksége van rájuk – tudtuk meg az Facebook-tól.

Az EJC-nek eljuttatott 3 millió dolláros gyorssegéllyel a Facebook a leginkább rászoruló, kis-, és közepes méretű médiumok és újságírók munkáját támogatja a járvány által legfőképp sújtott európai országokban annak érdekében, hogy segítse működésüket és a koronavírussal kapcsolatos tudósításaik fennmaradását a helyi közösségek számára.

Mark Zuckerberg, a Facebbok alapítója a cég fejlesztői konferenciáján.

Támogatás: a Facebook nem szól bele, ki kap majd pénzt

Az EJC meghatározott kritériumok alapján dönt arról, hogy ki kap finanszírozást és a Facebooktól függetlenül kezeli a támogatásokat, tehát egy támogatás megítélése nem függ attól, hogy egy hírmédium milyen mértékben használja a Facebook eszközeit és termékeit.

A támogatás felhasználható olyan kezdeményezésekre, mint például egy dedikált koronavírus-hírlevél elindítása, fizetések emelése, több szabadúszó újságíró felvétele vagy közösségi csoportok, helyi szintű adatjelentések, online események és egyéb, hasonló kezdeményezések létrehozása.

Összesen 100 millió dollárt tettek félre

A Facebook ezen kötelezettségvállalásának gerince egy 100 millió dolláros pénzügyi alap, amellyel a vállalat kifejezetten a hírmédiát támogatja a COVID-19 járvány alatt. Ezen kívül a vállalat egymillió dolláros támogatást nyújt helyi hírek előállítására,  egymillió dolláros támogatást nyújt a tényeket ellenőrző szervezetek számára, és további egymillió dollárral támogatja a Nemzetközi Tényszerűség-ellenőrző Hálózatot (International Fact-Checking Network).

Az FJP mostanáig összesen 300 millió dollárt fordított az újságírók támogatására világszerte, változatos témákat lefedő hírprogramok és együttműködések keretében.

“A helyi hírszervezetek Európa-szerte a túlélésért küzdenek” – mondta Adam Thomas, az Európai Újságírói Központ igazgatója. “A világjárvány kereskedelmi hatásai mélyen érintik az újságírókat is, akik mininális forrásokkal kénytelenek végezni létfontosságú munkájukat. Azonnali támogatás nélkül a helyi és közösségi sajtó nem lesz képes tájékoztatni az embereket és felvenni a harcot az álhírek ellen. Az Európai Újságíró COVID-19 Támogatási Alap célja az újságírók védelme, akik a válság idején szorosan együttműködnek a közösségükkel.”

Frissítés: Az egyik közcímünkben helytelenül 100 milliárd szerepelt, de a helyes adat az, ami a szövegben is szerepel: a Facebook 100 millió dolláros alappal rendelkezik.

Fotó: Austin Distel // Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.