Borítókép: Ksnia Makagonova // Unsplash
Üzlet

Rekordszinten a mentális egészséget fejlesztő startupok befektetései, de a depressziósok száma is

Forbes
2021. június 17. 4 perc olvasás

A befektetők 2020-ban 1,5 milliárd dollárt (442,9 milliárd forint) öntöttek a mentális egészségünket fejlesztő startupok piacára. Bár a technológia önmagában nem oldja meg a járványhatás miatti extrém szorongást és depressziót, az ilyen irányú fejlesztések egyre jobb üzletnek bizonyulnak és segíthetnek is beépíteni a mentális egészségmegőrzést a mindennapjainkba. 

Bár 2020 rekordévet hozott a lelki stabilitást célzó fejlesztéseknek, sok befektető óvatosan kezelte az elmúlt években az ilyen irányú fejlesztéseket. A covid ezt is megváltoztatta. Ahogy egyre többen és egyre nyíltabban kezdtek el beszélni a mentális egészségről, úgy a befektetők pénztárcája is egyre jobban kinyílt.

Tavaly például Michael Phelps huszonháromszoros olimpiai bajnok amerikai úszó is bevállalt egy ilyen kampányt. A Talkspace nevű online terápiákat kínáló startupnak sikerült behúznia reklámarcként.

Mekkora gazdasági kárt okoz a mentális egészség hiánya?

Míg 2019-ben az amerikaiak 11 százaléka tapasztalt depressziós vagy szorongásos tüneteket, addig 2020 decemberére már a 42 százalékuk. Világszerte becslések szerint 300 millió, Európában 40 millió ember szenved depresszióban.

Egy reprezentatív hazai mintán történt felmérés szerint itthon lakosság 7 százaléka, azaz körülbelül 700 ezer ember érintett évente a betegségben. A covidon átesettek 20 százalékánál 90 napon belül valamilyen pszichiátriai rendellenességet is diagnosztizálnak. A leggyakrabban a szorongással, a depresszióval és az álmatlansággal küzdöttek. Így a lelki jólétet célzó bárminemű kezdeményezésre egyre nagyobb az igény, hiszen a lelki egészség hiánya a gazdaságnak is árt.

A WHO adatai szerint az Európai Unióban évente nagyjából 70 milliárd eurós veszteséget okoz a depresszió okozta termelékenységcsökkenés. 

Mennyi pénzt raknak a startupokba?

A CB Insight tanácsadócég kimutatása alapján még soha nem áramlott ennyi tőke az egészségiparba, mint a tavalyi évben. 2020 harmadik negyedévében globálisan 21,8 milliárd dollárnyi befektetést kaptak az egészségügyi startupok. Ez abszolút rekordnak számít. A befektetéseket főként a digitális egészségügyi megoldásokon, a női és a mentális egészség fejlesztésén dolgozó cégek kapták.

2020-ban a mentálhigiénével foglalkozó cégek befektetett összeg és az ügyletek száma alapján is rekordot döntöttek. Tavaly 124 ügyletet bonyolítottak le, a kihelyezett tőke nagysága pedig 1,5 milliárd dollár volt. Ez az összeg évről évre emelkedett, 2016-ban még csak 274,8 millió dollárt raktak a befektetők ezekbe a cégekbe, de 2018-ban már majdnem dupla ennyi, 562,8 millió dollár befektetést kaptak a mentális egészséggel foglalkozó startupok. A lezárások feloldása sem lassítja a piacukat. 2021 első negyedévében több, mint 795 millió dollárt vontak be.

Egyre több az unikornis

Az amerikai piacon jelenleg hét lelki jólétet célzó startup számít unikornisnak, egy évvel ezelőtt még csak két ilyen cég volt. Az első amerikai mentális egészséggel foglalkozó unikornis a Genoa Health volt. 2018-ban 2,5 milliárd dollárért vette meg a United Health Group. A Genoa már jóval a járvány előtt online terápiákat kínált.

A következő mentálhigiénés startup, amely elérte az unikornis státuszt, 2019-ben a 2 milliárd dollárra értékelt Calm meditációs app volt. A Lyra Health 2,3 milliárd dollárral lett unikornis 2020-ban. A Modern Health 1,2, a Betterup 1,7 és a Ginger 1,1 milliárdos értékeléssel csatlakozott a klubhoz idén.

Ez nem stresszkezelés, ez mélyvíz – magyar app mutat újat a meditációs piacon

Borítókép: Ksnia Makagonova // Unsplash