Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

főnök_vezető_munka_ fotó: Amy Hirschi // Unsplash

Mennyi lesz az otthonfelújítási hitel havi törlesztője?

Az új hitellel legfeljebb hatmillió forint igényelhető és ha valaki maximálisan kihasználja a támogatott otthonfelújítási támogatást, 58 ezer forintos havi törlesztőre számíthat.

Az otthonfelújítási támogatás keretében az állam bizonyos munkálatok költségeinek felét, maximum hárommillió forintot utólag visszafizet a benyújtott számlák alapján. A támogatás már hét banknál is elérhető, és az egyes ajánlatok hasonlóak, azért vannak különbségek – áll a Bankmonitor Forbes.hu-nak eljuttatott közleményében. Az oldal kalkulátora szerint hatmillió forint hitelösszeg esetén 58 ezer forint körüli havi törlesztőre számíthatnak az ügyfelek.

otthonfelújítási hitel

Forrás: Bankmonitor.hu

Az új hitellel legfeljebb hatmillió forint igényelhető, amivel optimális esetben kihasználható hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás, míg a futamidő maximálisan tíz év lehet.

A támogatott otthonfelújítási hitelekben közös, hogy

a kamat nem haladhatja meg a három százalékot, illetve a bankok nem számolhatnak fel a hitel felvételéhez kapcsolódó költségeket (például folyósítási vagy hitelbírálati díjat), de például a szerződés közjegyzői okiratba foglalása, a tulajdoni lap kikérése és a jelzálogjog bejegyzése már kiadással járhat.

Mivel egyes bankok az előbb díjak egy részét elengedik, illetve utólag megtérítik, változó, hogy mekkora saját erő szükséges a hitel felvételéhez. A Bankmonitor támogatott otthonfelújítási hitel kalkulátora szerint a hitelhez szükséges bankszámla költségeiben is vannak különbségek: valahol ez ingyenes, míg máshol havi 206-371 forint kiadást jelent az adósok számára. (Ez 10 éves futamidő esetén 24 700- 44 500 forintot jelenthet.)

Vannak speciális esetek

A Magyar Államkincstár által folyósított otthonfelújítási támogatás összege automatikusan csökkenti a fennálló tőketartozást, és bár ennek nincs költsége, amennyiben önerőből törlesztenénk elő a hitelünket, azért már díjat számolhatnak fel.

Az előtörlesztési díj a befizetett összeg 1-2 százaléka lehet, ami hárommillió forint esetében 30-60 ezer forint kiadást jelent.

Akkor lehet ez különösen érdekes, ha a hitel felvételét követően valaki mégsem kapja meg az otthonfelújítási támogatást, vagy megkapja, de annak összege nem éri el a felvett kölcsön összegének 25 százalékát. Ekkor ugyanis az addig igénybe vett kamattátogatást egy összegben vissza kell fizetni, valamint a kölcsön piacú kamatozású hitellé alakul át, ami miatt érdemes lehet idő előtt visszafizetni a tartozást.

Mire költenék a magyarok a hárommillió forintos lakásfelújítási támogatást?

fotó: Amy Hirschi // Unsplash

Oszd meg!