Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Menekülnek a cégek Katalóniából, félnek a függetlenségtől

Több ezer cég hagyta el a tartományt a függetlenségi népszavazás óta, főleg a spanyol fővárosba költöznek.

A tavalyi év utolsó harmadában, 2017. október 1. és december 31. között 3 208 cég hagyta el a katalán tartományt, a menekülési hullám folytatódott az idei év első harmadában is: további 1 350 vállalat helyezte át székhelyét más spanyol tartományba, ezzel

fél év alatt összesen 4 558 cég hagyta el Katalóniát

az elszakadásról szóló október 1-i népszavazás óta – írja a spanyol gazdasági híroldal, az Expansión.

A spanyol szövetségi cégstatisztikák alapján a távozó és érkező vállalatok egyenlege Katalónia esetében vastagon negatív, 1 254 mínuszban. A legtöbb cég pedig a spanyol fővárost, Madridot választja, ahol a cégvándorlási egyenleg erősen pozitív:

Madridba összesen 771-gyel több cég érkezett, mint távozott január és március között.

A többi spanyol tartomány egyenlege nagyjából kiegyenlített képet fest, ugyanakkor az adatok alapján a katalánokkal szomszédos tartományokban – Valenciában, Aragóniában és a Baleári-szigeteken – a cégek beáramlása volt inkább tapasztalható.

Az idén távozó cégek között olyan multinacionális vállalatok is vannak, mint a Mitsubishi Electric Europe és a Panasonic, ezek Madridba helyezték át székhelyüket, de elköltözött az autókölcsönző Car Rentals Parentco is, Alicantéba.

A cégek azzal indokolják a távozást, hogy stratégiai okokból döntöttek, és a munkavállalóik és ügyfeleik érdekeit védik a lépéssel.

Betett a függetlenedés

A 2017 októbere óta menekülés hatása meglátszik a katalán tartomány gazdaságán is:

a 62 legnagyobb távozó cég összesen 11 540 millió eurót termelt, Katalónia GDP-jének 5,4 százalékát vitték magukkal.

A 2017-es évben pedig 18 százalékkal kevesebb társasági adót szedtek be Katalóniában, miközben az ország többi részében 6,8 százalékkal nőtt a bevétel – habár ez annyira nem érinti érzékenyen a tartományt, a társasági adó Spanyolországban a központi állami kasszába folyik, nem a tartományiba. Az Expansión össze is gyűjtötte a távozó cégeket, és infografikára tette, merre mennek.

A legnagyobb kiáramlás 2017 októberében volt: a hónap elején tartották a népszavazást Katalónia függetlenedéséről, ahol az elszakadáspártiak szavaztak nagyobb arányban. Október 17-én pedig a katalán parlament elfogadta a nyilatkozatot a függetlenség egyoldalú kikiáltásáról.

A spanyol kormány a népszavazást és a függetlenségi nyilatkozatot is alkotmányellenesnek minősítette. Egy tényleges elszakadás esetén pedig a független Katalónia nem lenne automatikusan tagja az Európai Uniónak, hanem a startvonalról kéne kezdenie a csatlakozási folyamatot.

Borítókép: Chris Slupski // Unsplash

Oszd meg!