Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megveri idén a részvényindexeket a robot portfóliómenedzser

Dupla hozamot ért el a tisztán szoftveres irányítású ETF portfóliómenedzsere az idén, mint amit az S&P 500-on realizálni lehetett.

Kiváló munkát végzett eddig az idén a sokatmondó, AI Powered Equity nevű tőzsdén kereskedett alap (ETF) portfóliómenedzsere. A menedzser az alappal 13 százalékos hozamot ért el, míg a benchmark index, az S&P500 csak 7 százalékot emelkedett ez idő alatt.

Kitüntetést azonban nem kap a portfóliómenedzser. Az alapot egy mesterséges intelligencia (MI) irányítja, ami

naponta 6 ezer vállalatot tekint át és több millió adatot elemez

írja a Bloomberg. A program céges beadványokat, üzleti híreket, a menedzsmentek összetételét, piaci elemzéseket, pénzügyi modelleket, értékelési statisztikákat böngész és abból állítja össze a kereskedési stratégiáját. Ami fontos szabály: tartózkodik a pénzügyi és ipari szektortól, valamint a ciklikus vállalatoktól.

Már az alapot is külön erre fejlesztették ki: az Equbot nevű amerikai MI-cég a szoftverek tanulására alkotta meg. A cég állítása szerint ez az első és egyetlen tisztán MI-iránította ETF. Az alap tőkéjének 28 százaléka az egészségügyben, 26 százaléka a tech-szektorban van, legnagyobb befektetései közt olyan cégek vannak, mint az Amazon, az Alphabet vagy a Microsoft, ami alapján azt mondhatni: a robot nem kockáztat túl sokat.

Amúgy a remek teljesítmény annak fényében vizsgálandó, hogy hosszabb távon még az S&P500 vezet. Az alap a 2017-es alapítástól kezdve csak 27 százalékot ért el, míg a részvényindex ez idő alatt 34 százalékot.

Borítókép: illusztráció Pepperről, a humanoid robotról. Alex Knight // Unsplash

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.