Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megvan, ki törhette fel a világ leggazgadabb emberének mobilját

A szaúdi koronaherceg üzentet küldött a világ leggazdagabb emberének, nyomás alá akarták helyezni, mert velük szemben igen kritikus volt a Bezos által tulajdonolt Washington Post.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg állhat Jeff Bezos Amazon-vezér telefonjának meghekkelése mögött – számolt be róla az amerikai Forbes a Guardian nyomán. Bezos nemcsak a világ leggazdagabb embere, hanem egyben a tekintélyes Washington Post napilap tulajdonosa is. A lapnak írt az, a Szaúd-Arábiával szemben kritikus, Dzsamal Hasogdzsi, akit – minden jel szerint bin Szalmán parancsára – 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán gyilkoltak meg.

Az Egyesült Államokban letelepedett újságíró papírokat ment elintézni, hogy összeházasodhasson török mennyasszonyával. Így már az is valószínűsíthető, hogyan jutott hozzá a National Enquirer a milliárdos privát üzeneteihez, amiből kiderült, hogy viszonya van (Bezos 25 év házasság után tavaly vált el feleségétől).

Frissítés: A WJS arról ír, hogy a manhattani ügyészségnek bizonyítékai vannak arról, hogy Bezos barátnőjének testvére lehetett az, aki a pár viszonyáról szivárogtatott. Lauren Sanchez a milliárdos új barátnője, a vele folytatott affér miatt is vált el az Amazon-alapító 25 év után a feleségétől. Lauren üzeneteket küldött a bátyjának, aki a gyanú szerint ezt eladta a National Enquirer-nek, így derült fény a pár addig titkolt kapcsolatára. A kiadó szerint a szaúdiaknak semmi köze hozzájuk, az információ nem tőlük származott (2020. január 26.).

De hogyan érték el a szaúdiak Bezos telefonját? Egyszerűen.

Maga bin Szalmán küldött neki Whatsapp-on keresztül egy videófájt.

Guardian szerint ezzel fertőzték meg a telelfont, és pár óra alatt nagy mennyiségű adathalmazt szívtak le róla.

A támadásnak sok előjele nem volt, a Forbes azt írja, a két férfi látszólag barátságos viszonyt ápolt egymással korábban. A Hasogdzsi-gyilkosság kapcsán a szaúdiak tagadták, hogy bárkit is megfigyeltek volna az újságíró környezetéből, és visszautasítják azt is, hogy személyesen a koronahercegnek köze lett volna a gyilkossághoz, mint ahogy azt a CIA állítja.

Noha nem világos, hogy az ellopott adatok pontosan hova kerültek, meddig fértek hozzá Bezos telefonjához, és milyen módon használták fel a privát üzeneteket, a szaúdi hercegség ezek után valószínűleg még nehezebben tudja majd eltolni magától az ügyet.

Bezos azért kerülhetett a szaúdiak célkeresztjébe, hogy elérjék, a Washington Post írjon pozitívabb színben a „reformer” uralkodó képében tetszelegni akaró bin Szalmánról és Szaúd-Arábiáról.

Gavin de Becker, Bezos biztonsági főnöke már tavaly márciusban arról beszélt, a szaúdiak férhettek hozzá főnöke privát üzeneteihez és juttatták el a magánéletéről szóló kényes információkat a National Enquirer-hez. Ez alátámasztja a Guardian sztoriját is.

Az amerikai Forbes megkeresésére Bezos nem kommentálta a Guardian értesüléseit, amit a washingtoni szaúdi nagykövetség visszautasított, abszurdnak nevezték, hogy bin Szalmánnak köze lehet egyáltalán az ügyhöz és teljeskörű vizsgálatot követelnek. Hasonlóan reagáltak amúgy az újságíró meggyilkolása után, majd a török titkosszolgálat egyre több információt árult el, szivárogtatott ki az ügyről, és több titkosszolgálati jelentés utalt rá, hogy maga bin Szalmán rendelte el a gyilkosságot. A kérdéses videófájl elküldése után öt hónappal gyilkolták meg Hasogdzsit.

De a történetben lehet még egy csavar.

Az amerikai Forbes sok más független szakértő mellett arra jutott, hogy Szaúd-Arábia az izraeli NSO Group nevű hírszerzőcég által fejlesztett eszközökkel kémkedhetett emberi jogi aktivisták és újságírók után. Egyáltalán nem világos, hogy az NSO-nak volt-e szerepe a Bezos-ügyben, az viszont tény, hogy a Whatsapp – tavaly májusban felfedezett – biztonsági réseinek rosszindulatú kihasználása miatt a csevegőapp anyacége, a Facebook októberben pert indított az izraeli céggel szemben.

Oszd meg!