Kép: Facebook / President Donald J. Trump
Fotó: Kép: Facebook / President Donald J. Trump
Üzlet

Milliárdosok évtizede: emblematikus figurák, nagy győzelmek és még nagyobb bukták

Forbes
2020. január 17. 11 perc olvasás

A Forbes milliárdosainak száma a duplájára emelkedett egy évtized alatt – nemcsak számuk, de vagyonuk is nagyot nőtt, főleg a leggzadagabbaknak. Politikusok, Instagram-celebek, IT-milliárdosok: nevek, akik meghatározóak voltak a második évezred első évtizedében.

Az elmúlt 10 évben anyalapunk, az amerikai Forbes globális, dollármilliárdosokat sorra vevő listája évről évre tovább bővült: 1011 topvagyonnal indult az évtized, mára 2100-an vannak, összesített vagyonuk elérte a 8,7 billió dollárt.

A leggazdagabbak nemcsak még többen, de még gazdagabbak is lettek. Az elit összetétele így is folyamatosan változik, csak tavaly 247-en kerültek le a listáról, miközben 195 új név került fel – köztük a magyar szerkesztőség számainak amerikai auditálása után Mészáros Lőrincé.

Az 50 leggazdagabb magyar 2020

A Forbes most összeszedte, kikről szóltak a szalagcímek a tízes években – legyen szó kiemelkedő teljesítményekről vagy hangos botrányokról.

2011 – meghal Steve Jobs

Kép: Joi Ito // Wikipedia
Kép: Joi Ito // Wikipedia

Az Apple legendás vezére 56 évesen hunyt el 2011 októberében, hét évig küzdött a hasnyálmirigyrákkal, halála előtt két hónappal mondott le a cég vezérigazgatói posztjáról átadva a kormányrudat az azóta is a cég élén álló Tim Cooknak.

https://forbes.hu/a-magazin/steve-jobs-szobor-graphisoft-park-bojar-gabor/

Az Apple-t középiskolai barátjával, Steve Wozniakkal alapította 1976-ban egy garázsban a Szilícium-völgyben. A kezdeti sikerek és a Macintosh számítógép megalkotása után 1985-ben dicstelenül távozott a társaságtól, de 1997-ben visszatért, majd olyan, az iparágra döntő hatást gyakorló termékek kerültek ki a kezei közül, mint 2001-ben az iPod zenelejátszó, majd az okostelefonok forradalmát elindító, 2007-ben kiadott első iPhone. A technológiai szektor egyik legnagyobb vizionáriusaként hivatkoztak rá innentől. Jobs visszatérése előtt sok problémával küzködött az Apple, csődközeli helyzetben volt, de vezetésével a cég csúcsra ért, halálakor az Apple kapitalizációja elérte a 350 milliárd dollárt, tavaly pedig átlépte az 1 billió dolláros határt is.

Két Apple-korszaka között megalapította a Pixar animációsfilm-stúdiót, amit egyik legnagyobb megrendelője, a Disney vásárolt fel később.

Vagyona özvegyére szállt, Laurene Powell-Jobs 23,8 milliárd dolláros vagyonával a világ 42. leggazdagabbja, férjétől annak Apple- és Disney-részvényeit örökölte meg.

2011 – Lemond Silvio Berlusconi

Háromszor is volt miniszterelnök Olaszországban, a II. világháborút követő időszakban az egyetlen, aki mandátumát teljesen kitöltötte (egyetlen alkalommal). 2011 novemberében vesztette el parlamenti többségét, és lemondani kényszerült.

Alapító-főtulajdonosa a Fininvest nevű befektetési cégnek, felemelkedését a médiának köszönheti, a Fininvest három televízió csatorna tulajdonosa, a Mediaset pedig az ország legnagyobb tévés hálózata. Ez a háttér akkor vált méginkább kifizetődővé, amikor politikai karrierbe kezdett. Először 1994-ben nyerte el a választók bizalmát, és lett kormányfő. 2011-ben vagyona 6 milliárd dollárra esett vissza, ami kevebb mint a fele a 2000-es adatnak, amikor 12,6 milliárdos becsült vagyonnal a csúcson volt. Olaszországot komolyan érintette a válság, az utolsó kormánya által kidolgozott megszorítócsomagot még elfogadtatta a parlamenttel, majd lemondott. Több büntetőeljárás is indult ellene, hivatali visszaélés, adócsalás, kiskorúak prostitúcióra kényszerítése miatt – minden ügyben elítélték, utóbbiban később felmentették. Vagyonát az amerikai Forbes jelenleg 7,2 milliárd dollárra teszi.

2012 – Elon Musk milliárdos lesz

A Tesla Motors 2010-ben tőzsdére ment, részvényeinek köszönhetően a dél-afrikai származású és a Paypal hírhedt alapítócsapatából induló Musk 2012-ben 2 milliárd dolláros vagyonnal felkerült a Forbes listájára, életében először. A cég ebben az évben februárban mutatta be SUV autóját, a Model X-et, ennek köszönhetően nagyot ugrott az áfrolyam. Musk ekkor a cég 29 százalékát tartotta a kezében, ami akkor 1 milliárd dollárt ért. A vagyon többi részét a különc és nagyszájú, de ellenfelei által is zseninek nevezett milliárdos többi vizionárius projektje tette ki: így az újrahasznosítható űrrakétákat fejlesztő SpaceX vagy az azóta az USA vezető napelemgyártójává váló Solar City.

A Szilícium-völgy egyik fontos véleményformálója, megfogalmazása szerint a projektjeinek lényege mindig az, hogy előre vigyék az emberiséget, hatással legyenek a civlizáció jövőjére. A víziók gyártásával így nem állt le, és ezekből viszonylag gyorsan lesz kézzel fogható valóság, az utóbbi években például felpörgött a földalatti mágnesvasút fejlesztése is (Hyperloop), de Musk szerint elérhető cél, hogy embert jutasson a Marsra – a Tesláját minden esetre már kilőtte egyszer a világűrbe. A botrámyok sem kerülték el, egy poénja miatt volt dolga a tőzsdefelügyelettel, és per lett abból is, hogy pedofilnak nevezett egy búvárt, aki tavaly részt vett a thaiföldi barlangban rekedt gyerekek megmentésében.

Vagyona az amerikai Forbes szerint jelenleg 30,8 milliárd dollár.

2014 – Az Alibaba tőzsdére megy, Jack Ma pedig Kína leggazagabb embere lesz

2014 szeptemberében a kínai üzletember, Jack Ma összehozta a történelem addigi legnagyobb tőzsdei bevezetését azzal, hogy New Yorkban e-kereskedelmi óriáscége, az Alibaba részvényeket bocsátott ki (25 milliárd dolláros IPO). Ennek eredményeképp Ma megduplázta addigi vagyonát, 22,7 milliárdos vagyonával pedig rögtön meg is előzte a Tencent-alapító Pony Mát és a Baidu alapítóját, Robint Lit. Az elmúlt öt évben az Alibaba forgalma töretlenül növekedett, ami az amerikai kereskedelmi piacon a Valentín nap, az Kínában a szinglik napja (a dupla 11-es nap, vagyis november 11.), 2009 óta az Alibaba ezen a napon óriási kiárusítást tart, tavaly a fogalom elérte a 38,4 milliárd dollárt (bár a növekedés üteme éves összevetésben 27 százalékról 26-ra mérséklődött).

A cég vezetéséről Ma tavaly mondott le, vagyona 42,9 milliárd dollár.

2016 – Elizabeth Holmes, a Theranos alapítója lenullázza magát

Az amerikai Forbes két évvel azután, hogy Holmes – a vértesztek forradalmasítára ígéretet tevő – startupja 9 milliárd dolláros értékelésen vont be tőkét, lenullázta a Szilícium-völgy sztárjának becsült vagyonát. A Theranosban meglévő tulajdonrésze alapján Holmes 4,5 milliárd dollárral szerepelt a leggazdagabbak között, egyik napról a másikra esett nullára ez az összeg, amint kiderült, hogy nemcsak, hogy a startupja által fejlesztett és az Edisonról elnevezett gépe nem képes az ígéretek betartására, de csalással vezette meg több éven keresztül ügyfeleit, partnereit és a befektetőit is (köztük többek között Rupert Murdochot is).

Elizabeth Holmes számtalan címlapon szerepelt, az üzleti élet üstököse lett a férfiak által eluralt tech világban, a Szilícium-völgy és Amerika is rajongott a “nőért, aki végre megcsinálta”. Csak lassan derült fény arra, hogy a Theranos az évtized egyik legnagyobb átverését hozta össze. Az adósságokkal terhelt és teljesen elértéktelenedett startupot 2018 szeptemberében szüntették meg végleg, Holmes pedig komoly tárgyalás elé néz, büntetőpere idén nyáron kezdődhet meg.

A Theranost 19 évesen, a Stanfordot hátrahagyva megalapító Holmes felemelkedéséről és bukásáról a Forbes magyar kiadója jelentetett meg tavaly év végén egy izgalmas és tanulságot könyvet.

2017 – Megválasztják az USA elnökének az első Forbes-milliárdost, Donald Trumpot

Kampánya elején sokan nem vették komolyan, de végül sokkolva a világ közvéleményét a hónapokkal korábban biztos befutónak tűnő Hillary Clinton legyőzve Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást, és 2017 januárjában ő lett az első dollármilliárdos, aki beköltözhetett a Fehér Házba. Trump vagyonának gerincét ingatlanportfóliója adja, megválasztásakor a Forbes 3,7 milliárd dollárra tette vagyonát, mely azóta 3,1 milliárdra csökkent.

Ő harmadik elnök, aki ellen elindult az elmozdítására irányuló ún. impeachment eljárás, mivel személyes érdekeit a hivatala elé helyezte a vád szerint. Ellentmondásos politikája miatt ugyan sok kritika éri, egyelőre mégis úgy tűnik, akár újraválasztását is elérheti. Az amerikai tőzsdeindexek történelmi csúcsokra emlkedtek megválasztása után, Kínával indított kereskedelmi háborúja pedig egyelőre sikeresnek mondható, Peking legalább is meghátrált az amerikai érdekek előtt. Ettől függetlenül egy dolog állandó: Trump, a Twitter-politizálás úttörője továbbra is kiszámíthatatlan.

2018 – Jeff Bezos lesz a világ leggazdagabb embere

Az Amazon megállíthatatlanul növekedett az elmúlt évtizedben, 2018 pedig kiemelkedően sikeres év volt a számára, egyetlen esztendő alatt 78 milliárddal nőtt Amazon-részvénycsomagja értéke, ezzel megelőzte Bill Gates Microsoft-alapítót a Forbes-lista élén, pozícióját pedig stabilan tartja, bár azóta túl van egy váláson is.

Exfelesége, MacKenzie Bezos 4 százalékot kapott az Amazonból, így Bezos pakettje 12 százalékra olvadt – ezzel csupán annyi változás történt, hogy immár két Bezos van a Forbes-listán, Jeff továbbra is az első. Tavaly egyszer visszaelőzte Gates, de csupán 4 óráig volt a világ leggazdagabbja, az Amazon-vezér aztán visszaelőzött ismét. Az Amazon tavaly elérte az 1 billió dolláros kapitalizációt is.

A kereskedelmi óriás mellett Bezos is beszállt a magánűrcégek veresenyébe az által tulajdonolt Blue Originnel, és felvásárolta – egyben meg is mentette – a neves Washington Post napilapot. Útóbbi miatt Trump elnök több kirohanást is intézett ellene, az Amazon-árfolyamát tekintve Bezosnak mindez nem nagyon okozhat fejfájást. Filantróp tevékenysége miatt ugyanakkor sok kritika éri – legutóbb akkor vették elő, mikor bejelentette, hogy az Amazon is adakozni fog, hogy segítse az ausztrál bozóttüzek megfékezését és a kárenyhítést.

2019 – Kylie Jenner a csúcson

A Forbes tavaly márciusban jelentette be: 21 éves korában Jenner lett a legfiatalabb selfmade milliárdos (ezt megelőzően ezt a „címet” Mark Zuckerberg érdemelte ki, ő előtte Bill Gates is elmondhatta ezt magáról ennyi idősen). Kylie modellként dolgozott korábban, Kim Kardashian féltestvére, a “valóságshow-klán” legfiatalabb tagja.

Az amerikai listán a selfmade jelzőt azok érdemlik ki, akik önerőből szerezték vagyonukat. A celebből lett üzletasszony novemberben aztán összehozta élete eddigi legnagyobb üzletét is: 600 millió dollárért adta el kozmetikai márkáinak – a Kylie Cosmetics-nak és a Kylie Skinnek – 51 százalékát a tőzsdén jegyzett kozmetikai óriásnak, a Coty-nak. Ezzel pedig egyértelműen kiharcolta helyét a milliárdosok között, 1,2 milliárdos vagyonnal ott van a világ leggazdagabbjai között.

Jenner cégei a semmiből lettek milliódolláros vállalkozásokká köszönhetően annak, hogy a celebet csak Instagramon több mint 150 millióan követik – és immár fogyasztják is.