Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Steamhouse Cafe

Megunta a bérgyártást, saját kapszulázóüzemet nyitott a prémium kávémárka

Megunta a bérgyártást a Steamhouse Cafe, június óta saját üzemben készülnek a prémium kapszulás kávék.

„Kávézót nem befektetésnek nyitsz. Ha jól csinálod, legfeljebb lesz egy jó állásod, amiből megélsz, de Teslát és magánszigetet nem ebből veszel. Engem viszont remekül kihozott az életközépi válságból, ráadásul az sosem volt még annyi barátom, mint amennyi itt lett.”

Lonkai Márton tavaly mondta ezt a Forbesnak, amikor Víziváros legjobb helyeiről írtunk (Forbes, 2020/03). Márton jól kereső multis közgazdászból lett az ország egyik legjobbjának is megválasztott baristája, valamint a Batthyány téri vásárcsarnok emeletén lévő Steamhouse Cafe tulajdonosa.

Azóta fordult a helyzet, ő maga már nincs válságban, a 2016-ban megnyitott kávézót viszont a világ összes vendéglátóhelyéhez hasonlóan rendkívül nehéz helyzetbe hozták a lezárások. A járványhelyzetre reagálva tavaly áprilisban úgy döntöttek, megpróbálnak több lábon is megállni, és szemes kávéik mellett prémium kapszulás kávét is a piacra dobtak.

A kapszulák eleinte bérgyártásban készültek, idén június óta viszont már saját üzemükben gyártják őket a Steamhouse baristái.

Mára a teljes kávéfeldolgozási láncot a saját kezükben tartják, az értékesítés is az ő kezükben van.

Lonkai Márton, az egyik tulajdonos és Jeffree, a kapszulázó / Fotó: Steamhouse Cafe

Ha egy kézben van a pörkölés és a kapszulázás, sokkal nagyobb a gyártó kontrollja, magyarázza Márton: a baristák tudnak kóstolgatni, és ha valami nem működik, beleavatkoznak a folyamatba. „Hiába csinálunk jó kávét, ha a kapszulázási folyamatra nincs ráhatás: rengeteg apró dolog van, ami befolyásolja a végső minőséget. Ha konstans jó minőséget akarunk, és azt, hogy öt gyártásból mind az öt minősége ugyanolyan legyen, az a megoldás, ha a teljes folyamat a mi kezünkben van.” A hibázás lehetősége mellett a bérgyártás kiszámíthatatlanságát is szerették volna kiküszöbölni, mint mondja, a bérgyártás során mindig ott a kockázat, hogy éppen nem tudják őket kiszolgálni.

Ők viszont növekedni akartak, így ez a kockázat nem fért bele.

Azt meséli, már tavaly nyáron látszott, hogy van akkora kereslet a kapszulás kávéik iránt, hogy megérje befektetni egy saját kapszulázóüzembe. Két hónapon keresztül tárgyaltak a különböző gyártócégekkel, novemberben és decemberben pedig a bankhitelt intézték. A rendelést decemberben adták le: a kapszulázógépet egyedileg gyártották le, végül – az egész világot sújtó ellátási gondok miatt – fél évvel később, nyár elején érkezett meg. A beruházást nagyjából 15 millió forintból hajtják végre, legfeljebb ötéves megtérüléssel számolnak.

A járványhelyzet pont akkor érte őket, amikor elkészült a webshop, így szinte azonnal beindult az (akkor még bérgyártásban készülő) kávékapszulák értékesítése. A teljes csapat megtarthatta az állását, a baristák futárkodtak, csomagoltak és kezelték a rendeléseket / Fotó: Steamhouse Cafe

Az új üzem helyszíne Eger – itt volt a csapat már meglévő pörkölőüzeme, a pörkölő mellé került most a Jeffree nevű kapszulázó. Jeffree a gyártmánytervező mérnök után kapta a nevét, akivel a gyártási folyamat alatt végig szorosan együtt dolgozott a budapesti csapat. A kapszulák újrafeldolgozható alumíniumból készülnek, a használt kapszulákat a Steamhouse visszaveszi, és gondoskodik az újrahasznosításról.

„Mindig elmondom viszont, hogy a zaccot imádják a cserepes növények. Teljesen berobbannak tőle” – teszi hozzá.

A kapszulás választékban három különböző pörkölésű és egy koffeinmentes verzió található: guatemalai közepes pörkölésű, Costa Rica-i sötét pörkölésű, El Salvador-i világos pörkölésű és perui közepes pörkölésű, koffeinmentes kávék. Utóbbiakra meglepően nagy a kereslet, Márton szerint azért, mert idehaza kevesen készítenek jó minőségű koffeinmentes kávét.

Rendezvényekre, közösségi irodákba már most keresik a kapszuláikat, és hamarosan megjelennének a retail piacon és hotelekben, éttermekben és más kávézókban is.

Azt ő is elismeri, hogy az espresso technológiát nem lehet hibátlanul visszaadni a kapszulákkal, de úgy érzi, kihozzák belőlük a maximumot. Viszont mindig hangsúlyozza, hogy a gép tisztítására a kapszulás gép esetében is oda kell figyelni, célszerű szűrt vizet vagy alacsony ásványianyag tartalmú vizet használni, mert ezek is befolyásolják a végeredményt.

Borítókép: Steamhouse Cafe
Oszd meg!