Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Megszűnik az 5 százalékos kedvezmény az új lakásokra, emiatt drágulás jöhet a használtpiacon is

Az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa decemberi kivezetése jelentősen átrajzolhatja a jelenlegi beruházási és vásárlási trendeket. A drágulás miatt lelassulhat az értékesítés és az új beruházások is. 

A Duna House kimutatása szerint a lakásáfa 27 százalékra való visszaemelése tovább drágítja az újépítésű ingatlanokat, hiszen a beruházási árrés, ami általánosan 10-15 százalék között mozog, nem bírja el a 22 százalékos emelést. A beruházó így kénytelen a vevőkre hárítani az emelést, esetlegesen pedig bele sem kezd az új fejlesztésbe és nem épít. Előbbi esetében a használt és új lakás árai között olyan nagy lesz a különbség, hogy a használtpiac felé tolódik a kereslet és ezért ott is drágulás kezdődik majd. Az új fejlesztések elmaradása szűkülő kínálatot fog eredményezni, veszélybe kerül az ingatlanállomány megújulási mutatója, amely jelenleg is elmarad az európai átlagtól.

Már most is van különbség a fővárosban a használt és új lakások négyzetméterárai között, a pesti oldalon a Duna House utolsó negyedéves adatai alapján használt téglalakás négyzetmétere 636 ezer forintos átlagáron cserét gazdát, míg Budán ugyanez 847 ezer forint volt. Újépítésű lakások tekintetében teljes képet nézve ugyan még csak 10 ezer forinttal drágább az átlagár a budai oldalhoz képest, ugyanakkor már most a főváros 5 kerületében, az I., II. VI. VII. XIII., egymillió feletti négyzetméterárral számolhatunk, míg további 7 kerületben ez az ár 700 ezer forint feletti.

Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint 27 százalékos áfával nem lesz működőképes az országos lakáspiac. „2020-ban nem csak Budapesten lehet ilyen szempontból kritikus a helyzet, partnereink a nagyobb vidéki városokban is egyre nehezedő újépítésű ingatlanpiacról számolnak be. Az egészséges piaci folyamatok fenntartása érdekében javasolt lenne az újépítésű piac szabályozásának felülvizsgálata és szükséges módosítása.”

Borítókép: Unsplash

 

"Ma sem lovagolhatsz a Bécsi úton. Ha lovagolni akarsz, kimész a városon kívülre. Ez lesz az autóvezetéssel is."

Debreczeni Gergely, AImovtive, vezető kutató