Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megszavazták: kiküldetésben ugyanannyi bér jár, mint a helyieknek

A fuvarozók nem lélegezhetnek fel – rájuk külön szabályozást dolgoznak majd ki. A ma elfogadott módosítás lényege, hogy a másik tagországba kiküldött munkaerőnek nagyobb védelmet biztosít. 

Elfogadta a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós szabályozás módosítását kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése, amelyről a testület tárgyalói korábban már előzetes megállapodásra jutottak a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal – írja az MTI.

A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint a 456:147 arányban jóváhagyott új szabályok célja, hogy nagyobb védelmet biztosítsanak a kiküldött dolgozóknak, akiknek a jövőben a helyiekkel egyenlő bérek és munkakörülmények járnak majd, a vállalatok számára pedig igazságos versenyhelyzetet teremtsenek.

A fogadó ország munkajogi feltételeit 12 hónap után kellene alkalmazni, ezt egyszer meg lehetne hosszabbítani hat hónappal. Fontos pont azonban, hogy a módosítás előírásai nem érintenék a fuvarozói szektort, arra vonatkozóan külön szabályokat hoznának.

A Magyarországról nyugatra kiküldött építőipari munkások viszont nyugat-európai bért kapnak majd.

A szabálymódosítást az EU tagországainak két éven belül kell a jogrendjükbe átültetni.

 

Oszd meg!