Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Megkavarta az ingatlanpiacot a járvány, nem is olyan egyszerű eligazodni

Felemás helyzetbe sodorta a lakáspiacot a járvány. Nyáron voltak olyan hetek, amikor 20-30 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra, mint egy évvel korábban, míg a kínálati oldalon az óvatosság jellemző.

Megkavarta lakáspiacot a pandémia, a keresleti és a kínálati oldal ugyanis eltérő utakon jár a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta. A piacon volt egy komolyabb zuhanás, majd jött a visszapattanás, az elmúlt hetekben pedig kedvező jelek is láthatóak, de a bizonytalanság érezhető. Az is látszik, hogy a járvány intenzitásával párhuzamosan mozog az lakásadásvételek alakulása derül ki az ingatlan.com és a money.hu legfrissebb összeállításából.

Élénkülést hozott a járvány enyhülése

A portál adatai szerint márciusban és áprilisban volt a legjelentősebb zuhanás a keresletben. Akkor voltak olyan hetek, amikor az egy évvel korábbinál 60-70 százalékkal kevesebben kerestek eladó használt lakást vagy családi házat. A járvány enyhülésével bepótolta lakosság az elmaradt vásárlásokat: nyáron már voltak olyan hetek, amikor 20-30 százalékos pluszba került a kereslet,

míg augusztusban és szeptember elején lényegében a tavalyi szinten mozgott az érdeklődés.

Az eladási kedv ugyanakkor még nem zárkózott fel. A tavaszi jelentős visszaesések után a magánszemélyek az elmúlt hetekben is 10-20 százalékkal kevesebb lakást és házat hirdettek meg eladásra mint egy évvel korábban.

A szeptemberben hagyományosan megugró eladási kedv most hiányzik a piacról.

Forrás: Ingatlan.com

Balogh László, az ingatlanportál vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy tapasztalataik szerint az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések és a tulajdonosok által feladott hirdetések száma szorosan együtt mozog az adásvételekkel. „Ezek alapján pedig elmondható, hogy a lakáspiac még nem heverte ki a koronavírus tüneteit, amit leginkább az augusztusi és szeptemberi alacsonyabb forgalom tükröz. A járvány második hullámának intenzív erősödése főleg a budapesti adásvételekre lehet hatással, a kisebb forgalom pedig a lakásárakat is mérsékelheti.”

A piaci hiteleknél elfogyott a lendület

Szintén fontos tényező, hogy elmúlt években látott lakásdrágulás miatt sok vevőnek van szüksége lakáshitelre a vásárláshoz, de a bizonytalan helyzet miatt egyre óvatosabban adósodnak el az emberek, és aki teheti inkább az államilag támogatott konstrukciókat választja.

Az elővigyázatosság a lakáshitelpiaci adatokból is látszik, mivel évek óta jelentős növekedésben voltak a piaci alapú, azaz az államilag nem támogatott hitelek. Idén ezzel szemben január és július vége között 433 milliárd forintnál jártak, ami 9 százalékos csökkenés éves szinten, egyúttal azt is jelenti, hogy nagyjából a két évvel ezelőtti volumennél tartanak most a piaci alapon folyósított lakáshitelek.

Ez a visszafogottabb kereslet több tényezővel magyarázható. Egyrészt a hitelképes háztartások egy része a járványhoz köthető bizonytalanság miatt államilag támogatott konstrukcióra váltott vagy elhalasztotta a lakásvásárlást és a hitelfelvételt, a bankok pedig szigorítottak a feltételeiken.

Vannak bankok, amelyek a legveszélyeztetettebb ágazatokban (például turizmus, vendéglátás, építőipar) dolgozókat még szigorúbban vizsgálják,

és olyan adóstárs bevonását írják elő, akinek nem ilyen szektorból származik a jövedelme. Akad olyan bank is, amely a hitelt kérő egyéni vállalkozóktól bekéri a mostani és a jövőre vonatkozó megrendeléseit, szerződéseket a hitelvizsgálat során.

Oszd meg!