Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

–

Mégis nézők nélkül rendezhetik az olimpiát

Egyre nagyobb a fejetlenség a tokiói olimpia megrendezése körül.

Külföldi nézőket eleve nem engednek be a július 23-án kezdődő tokiói olimpiai eseményeire, és a hazai szurkolók létszámát is 10 ezer főben, valamint az egyes helyszínek legfeljebb 50 százalékos kihasználtságára korlátozták – eddig legalábbis ez volt a megegyezés a szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság között.

A Reuters azonban úgy értesült, a Tokióban vasárnap tartott helyhatósági választásokon gyenge eredményt elérő kormányzó párt és a miniszterelnök, Suga Josihide a választási fiaskót nagyban köszönheti a játékok megrendezésével kapcsolatos hajthatatlanságának.

A lap egy kormányzati forrása azt mondta, „politikailag elkerülhetetlenné vált” az olimpia nézők nélküli megrendezése.

A japán közvélemény már hosszú ideje elutasítja a rendezést, a NOB és a japán kormány azonban nem akarja tovább halasztani az olimpiát. Az országban azonban idén még parlamenti választásokat is tartanak, ezért a politikusok egyre kevésbé akarják kockáztatni, hogy szembemenjenek a népakarattal.

Korábban a szervezők azt ígérték, az olimpia alatt a nézőkre a japán koronavírus ellen bevezetett szabályok és „más releváns intézkedések” fognak vonatkozni. Közben egyébként az ország nem szenvedett annyit a járványtól: összesen 800 ezer esetet regisztráltak, és 14800-an haltak bele a betegségbe – utóbbi nagyjából fele a magyar számnak, holott Japán lakossága 126 milliós.

Viszont az oltási program lassan halad, mindössze a lakosság ötöde kapott legalább egy vakcinát, szerdán pedig 920 új fertőzöttről érkezett hír, ami május 13-a óta a legmagasabb szám.

Csökkentett nézőszám, alacsony átoltottság és óvszerosztás: így készül Japán az olimpiára

Döntés hamarosan

Csütörtökön a kormányzat várhatóan szigorúbb járványügyi intézkedéseket jelent be, amik a jelenlegi, július 11-i hatályosoknál tovább fognak tartani, így minden bizonnyal érintik majd az olimpiát is.

Tokió kormányzója és Thomas Bach NOB-elnök is holnap tárgyal a nézők kérdéséről. Kedden a japán kormányszóvivője azonban már megerősítette, hogy reális lehetőség nézők nélkül rendezni a játékokat.

A kapkodást jelzi az is, hogy a szervezők kedden arra kérték a tokióiakat, ne kövessék az utcán a maratont, ami rendszerint az olimpia egyik legfontosabb záró látványossága, ahogy az olimpiai láng Tokióba érkezése is nézők nélkül fog folyni.

A nem épp zökkenőmentes előkészületekről néhány napja már mi is írtunk.

Borítókép: Kyle Dias // Unsplash

Oszd meg!