Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csökkentett nézőszám, alacsony átoltottság és óvszerosztás: így készül Japán az olimpiára

Három hét múlva kezdődik a tokiói olimpia. A hangulat a koronavírus miatt távol lesz a megszokottól.

Július 23-án kezdődik a tavalyról a koronavírus-járvány miatt elhalasztott tokiói olimpia. A japán közvélemény már huzamosabb ideje nem lelkesedik a játékok megrendezéséért, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán kormány azonban hajthatatlannak bizonyult, és ragaszkodott hozzá, hogy idén már mindenképp legyenek játékok.

Éppen felfutóban a járvány

A legnagyobb fejtörést természetesen a koronavírus okozza a japánoknak. Az ország nemrégiben könyvelte el a negyedik hullám végét, amelyben naponta 1400 körüli új esetet regisztráltak, de most ismét egyre több a fertőzés, ami az ötödik hullámmal fenyeget.

Hogy elejét vegyék az olimpián a fertőzés terjedésének, a szervezők úgy döntöttek, minden helyszínen legfeljebb félház lehet (külföldi nézők eleve nem vehetnek részt az eseményeken), kötelező lesz maszkot hordani, a hangos szurkolás és kiabálást pedig megtiltják – úgyhogy csendes olimpia elé nézünk.

Rajtuk kívül az olimpiára világszerte érkező 90 ezer sportoló, a velük érkező stábok és újságírók biztonsága azonban még nagyobb kihívás elé állítják a szervezőket, hiszen szinte kizárt, hogy közülük senki ne érkezzen a vírussal a szervezetében.

Még úgy is elkerülhetetlennek tűnik ez, hogyha mindenki beoltotva és utazás előtt elvégzett teszttel érkezik Japánba. Ez volt a tanulsága az ugandai csapat egyik fertőzött tagjánál, aki aztán a deltavariánssal egy másik ugandai sportolót is megfertőzött.

A sportolók mellett a japánok a tokióiakat is féltik: Japánban ugyanis nagyon alacsony az átoltottság. Mindössze 23 százaléknyian kapták meg legalább az első oltásukat, emellett félő, hogy a hazautazó sportolók és stábtagok már fertőzötten térnek vissza hazájukba.

A szervezők ezért arra törekednek, hogy minden olimpiára érkező be legyen oltva. Arról azonban nem osztottak meg részleteket, hogy akarják elérni, hogy ilyen rövid idővel a játékok ellen mindenki két oltást kapjon, amelyeket ráadásul megfelelően távoli időpontokban adnak be.

Az elkülönítés sem garancia

Hiába próbálnak meg bevezetni szigorú távolságtartási szabályokat a sportolóknak az eseményeken kívül – ezeket eleve kérdés, mennyire szeretnék betartani az érintettek – egy ausztrál karanténhotel tapasztalatai azt mutatják, a folyosókon keresztül is tud terjedni a vírus a levegőben, nem kell ehhez személyes találkozás.

Az úgynevezett aeroszolos fertőzés ellen úgy lehet védekezni, ha már eleve ennek megfelelően építik meg a szállásokat – ez Tokióban nem történt meg.

Adunk óvszert, de csak a játékok utánra

Hogy a sportolók a játékok alatt gyakran közelebbi ismeretséget is kialakítanak, nem újdonság. Az amerikai úszó, Ryan Lochte, aki 2012-ben már a harmadik olimpiájára készült akkor azt mondta, szerinte a résztvevők 70-75 százaléka szexel legalább egyszer egy másik sportolóval. „Hát, néha amit meg kell tenni, azt meg kell tenni” – nyugtázta.

Ryan Lochte sem akart kimaradni az olimpiákon a jóból Fotó: JD Lasica / Wikimedia

A szabados viszonyokra a tokióiak 160 ezer óvszer kiosztásával készülnek – de lehetetlen küldetésnek tűnik, amikor arra kérik a sportolókat, hogy ne az olimpia alatt, hanem majd hazatértükkor vegyék ezeket használatba. Főleg, mert az italozást egyébként nem tiltják meg a szobákban.

Tudósok és kutatók korábban élesen kritizálták a NOB szerintük elégtelen védekezését a koronavírus ellen. Szerintük a Bizottság nem vette figyelembe a vírus szokásos terjedési módjait, ahogy azt sem, milyen sportolók lehetnek kitéve a legnagyobb veszélynek, ideértve a paralimpikonokat is.

Borítókép: Miki Josihito / Wikimedia

Oszd meg!