Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megint beszakadhat a benzin kereslete, ha jön a negyedik hullám

Aggódva figyelik az olajipari elemzők az új fertőzöttek növekedését: ha jön a negyedik hullám, megtorpanhat a 2020-as évet megsínylő benzin keresletének idei helyreállása – írja a Reuters. 

Világszinten gondokat jelenthet a benzinkutasoknak – és az olajiparnak – a koronavírus új, dominánsabb variánsainak terjedése. A 2020-as év sok országban alapvetően írta át a keresletet a piacon, hiszen a karantén miatt csökkentek a szabadidős és az üzleti célú utazások is, ez pedig a benzin keresletének csökkenéséhez vezetett. 

2021 pár százalékkal még mindig elmarad a pandémia előtti igényektől, de úgy tűnik, elkezdett helyreállni a piac.

Az új fertőzések növekedése azonban aggasztó jel az olajiparnak: egy negyedik hullám tönkreteheti az eddigi felívelő keresletet.

Világszerte üresek lehetnek a kutak

A globális petróleumfogyasztás egyharmadát adó amerikai és európai piac is ellaposodott az utóbbi két hónapban. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) júliusi jelentése szerint csökkent az üzemanyag-kereslet.

A várt helyreállást az új esetek száma fogja vissza – mondja Devin Gladden, az Amerikai Autóegyesület (AAA) menedzsere. 

Az amerikai, napi 9,4 millió hordós kereslet pedig már megközelítette a 2019-es szintet is. 

Még a nagyvárosi kutak is elsivatagosodhatnak – legalábbis átvitt értelemben, nem úgy, mint a képen látható izlandi benzinkút. Fotó: Khamkéo Vilaysing

Nem áll jól a helyzet keleten sem: több ázsiai országban is utazási korlátozásokat vezettek be. Nem véletlenül: az indonézek – a kontinens legnagyobb benzin-importőrei – rendkívül magas új fertőzéseket jelentenek be napról napra. 

Az indiai nyersolaj-import is kilenc hónapos mélypontjára esett vissza. 

Nem is fog teljesen visszatérni

A 2019-es kereslethez képest 2-3 százalékkal alacsonyabb az idei, és ez nem is fog a jövő évig felívelni – derül ki az Energy Aspects kutatásából. 

Az idei benzinkereslet egyelőre 25,4 millió napi hordós globális eredményével 4,5 százalékkal alacsonyabb a két évvel ezelőtti szinthez képest.

A csökkenő kereslet pedig nem csak a koronavírus miatti korlátozások eredménye: egyre nagyobb a kereslet az elektromos autók iránt is, ami még tovább ürítheti a benzinkutakat.

Borítókép: Jonathan Kemper // Unsplash

Mérföldkő: milliárd dolláros rekordprofitot jelentett be a Tesla

Oszd meg!