Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Meghalt az egyik legnagyobb kaszinómágnás, kérdés, mi lesz Trumppal és a republikánusokkal legfőbb patrónusuk nélkül

A világ egyik legnagyobb kaszinó- és üdülőbirodalmának tulajdonosa, a dollármilliárdos Sheldon Adelson hétfőn éjjel elhunyt, írja az amerikai Forbes. A 87 éves vállalkozó halálát cége, a Las Vegas Sands kedden közleményben adta hírül, azt rosszindulatú daganatos betegség (non-Hodgkin limfóma) következtében fellépő komplikációk okozták. Az amerikai sajtó máris feszegetni kezdte a kérdést: mi lesz a republikánusokkal egyik legnagyobb szponzoruk nélkül?

Sheldon Adelson bevándorló szülők gyermekeként Boston szegénynegyedében nőtt fel, és újságot áruló tiniből lett a világ egyik legsikeresebb vállalkozója. A kaszinóbizniszbe 55 évesen vágott bele, amikor partnereivel közösen 128 millió dollárért megvásárolta a Sands Hotel & Casinot. A Szingapúrban, Makaón és Kínában is kiterjedt vállalatnak többségi tulajdonosa haláláig ő maradt.

Vagyonával nem fukarkodott, amikor adományozásról volt szó: lelkesen támogatta a jobboldali mozgalmakat Izraelben és az Egyesült Államokban egyaránt, 2012-ben rekordot döntött az Obama-ellenes kampányra fordított összegével, több mint 90 millió dollárral, Trumpnak is fontos patrónusa volt már 2016-ban is.

2020-ban a Forbes becslései szerint 215 millió dollárral támogatta a Trump-kampányt.

Izraelben ő indította el a mára legolvasottabbnak számító újságot, az Israel Hayomot, amely nyíltan Netanyahu-párti.

Betegségét 2019 márciusában diagnosztizálták – ebben az időpontban a Forbes 35,1 milliárd dollárosra becsülte a vagyonát. Közleményében felesége azt írta róla: „Sheldon kedves volt; vagyonából szinte korlátlan mértékben készségesen adományozott jótékonysági célokra, és közben gyakran preferálta az anonimitást. Sőt tovább ment az egyének életének jobbátételénél: kidolgozta a nemzetek útvonalát.”

Halálának hírére az amerikai sajtó, többek között a New York Times máris feszegetni kezdte a kérdést: mi lesz a jobboldallal Adelson nélkül, aki összesen több mint félmilliárd dollárral segítette a republikánusokat, és akihez hasonló szintű patrónus egyelőre nem létezik?

Nyitókép: Donald Trump elnökként egy menórát vesz át Sheldon Adelsontól és feleségétől, Miriamtól 2019-ben. Forrás: Wikipedia

Oszd meg!