fotó: David Hellmann // Unsplash
Fotó: fotó: David Hellmann // Unsplash
Üzlet

Megéri 2021-ig várni az első lakásvásárlással?

Forbes
2020. november 09. 3 perc olvasás

Szűkül az újépítésű ingatlanok piacának azonnal elérhető és költözhető kínálata, így aki mostanában szerete új lakásba költözni, érdemes gyorsan lépnie. A kormányzati támogató intézkedések miatti kivárás és bizonytalanság elsősorban az első lakásvásárlókat gondolkodtathatja el, amely így 3-5 ezer tranzakciót érinthet az utolsó negyedévben.

Idén körülbelül 20 ezer lakóingatlan cserélhet még tulajdonost az utolsó két hónapban, így év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a lakóingatlanok piaca a Duna House előrejelzése szerint.

Aki azonnal szeretne költözni gyorsan kell döntenie, a befektetők pedig jól járhatnak a bizonytalanabb helyzetben.

A Duna House tranzakciós paramétereinek vizsgálata alapján idén a fővárosi vevők 26, míg a vidéki vevők 27 százaléka volt első lakásvásárló. A fővárosban ők átlagosan 29 millió forintért, míg vidéken 20 millió forintért vásároltak ingatlant. Az otthonteremtést támogató intézkedések elsősorban az ő helyzetüket könnyítheti meg a következő évben, így nekik érdemes átgondolni a jelenlegi vásárlási terveiket.

„Az otthonteremtési támogatások a gyermeket nevelő, vagy gyermeket tervező lakásvásárlóknak jelenheti a legnagyobb segítséget, akik jellemzően első lakásukat vásárolják, esetlegesen nagyobbra cserélik eddigi kisebb lakásukat. Ez a réteg a vásárlók 25-30 százalékát fedi le, így a többi ingatlanvásárlónak nem érdemes kivárni a piacon, főleg úgy, hogy a kereslet esetleges növekedése miatt, a versenyhelyzet is nagyobb lehet egyes ingatlanpiaci szegmenseknél” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője a forbes.hu-nak eljuttatott közleményében.

Az újépítésű ingatlanok piacának azonnal költözhető kínálata csökken, így érdemes gyorsan döntenie annak, aki pár hónapon belül költözne.

Számít az is, hogy a most elérhető újépítésű lakások egy része még az 5 százalékos áfával került a piacra, a következő évben ezeknél nem történik árváltozás sem.

Benedikt hozzátette, hogy a CSOK mellé járó áfa-visszaigénylés és az illetékmentesség ebben az esetben is biztosan a vevőnél maradó jelentős támogatás lehet jövőre, kérdés, hogy akkor mekkora kínálatból lehet majd választani.

Az év végi bizonytalanság, a Budapest belvárosában érezhető árkorrekció és lassuló piac a befektetői szegmens érdeklődését is újra aktivizálhatja, hiszen egy-egy sürgősen eladó ingatlan kifejezetten jó vétel lehet ebben a gazdasági környezetben. A reáleszközök felértékelődését és így az ingatlanpiaci befektetések erősödésével továbbra is számolnak a gazdasági szakemberek, amely így idén év végén és jövőre is újra emelkedő befektetői aktivitást eredményezhetnek, a turizmus kiesése okozta rövidtávú lakáskiadások átmeneti eltűnésének ellenére is. 

A vevők esetében a befektetői vásárlások aránya a koronavírus járvány okozta bizonytalanság miatt az év eleji 40-45 százalékról 28-30 százalék körülire esett vissza a nyári és őszi hónapokban a budapesti ingatlanpiacon. A befektetők az elmúlt hónapokban a 35-45 millió forint közötti, átlagos méretű ingatlanokat keresték a leggyakrabban.

fotó: David Hellmann // Unsplash