Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Még idén kivásárolná a Mol részvényeit a horvát kormány az INA-ból

A Népszavának nyilatkozott a horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter, Tomislav Ćorić, aki szerint április második felére elkészülhet a kormány ajánlata.

A Mol 49 százaléknál is nagyobb tulajdonrészt birtokol az INA olajipari vállalatban, melyet a horvát állam már régóta szeretne megszerezni, a kormány tavaly októberben kötött szerződést a New York-i Lazard befektetési bankkal a tranzakció előkészítésére. A Népszava cikke felidézte, hogy a Mol 2003 óta vásárolt részvényeket a vállalatban, több mint 1,8 milliárd dollár értékben, az irányítást a vállalat felett 2009 után szerezték meg.

A horvát igazságszolgáltatás szerint viszont a Mol nem tisztességesen jutott a részesedéshez hanem Hernádi Zsolt, a cég első embere több millió eurós kenőpénzt fizetett az akkori horvát miniszterelnöknek, Ivo Sanadernek. Az ügy azóta bonyolódott, a magyar hatóságok felmentették Hernádit a korrupciós vádak alól, ám a zágrábi törvényszék első fokon szabadságvesztésre ítélte. A Népszava emlékeztetett arra is, hogy a Mol 2013-ban döntőbíráskodást kezdeményezett befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos kötelezettségeit. A Mol ebben az eljárásban közel egymilliárd dolláros követelést támasztott Horvátországgal szemben. A horvát kormány ezt visszautasította. A vitarendezési eljárás idén várhatóan eredményt fog hozni.

Frissítés:A címben pontosítottunk, hogy a horvát kormány tervezi a kivásárlást.

Oszd meg!