Üzlet

Maximum 80 órás munkahetet kérnek a Goldman Sachs kezdő munkavállalói

Forbes
2021. március 19. 3 perc olvasás

Egy kicsit mintha belehúznának a túlórákkal a befektetési banknál. A munkatársak embertelen körülményekre panaszkodnak.

Belső felmérést készült a New York-i székhelyű Goldman Sachs befektetési bank munkatársai között.

Ebből kiderült, hogy a cégnek van 13 olyan alkalmazottja, akik átlagban 95 órát dolgoznak hetente, és mindössze öt órát alszanak éjszakánként.

A túlterheltséget az emberi kapcsolataik mellett a fizikális és mentális egészségük is megszenvedi. A BBC által közölt hír szerint elemzőkről van szó, akik elmondták: fél éven belül elhagyják a céget, ha nem tapasztalnak javulást.

Rosszabb, mint az árvaház

A felmérés eredményei szerdán kerültek nyilvánosságra, és rámutatnak a Wall Streeten pályájukat kezdők nehézségeire, illetve arra, milyen gátlástalan kizsákmányolása folyik a jól fizető karrierben reménykedőknek. A felmérést első évüket a szakmában töltő amerikai elemzők készítették egymás között.

„Az alváshiány, az idősebb kollégák bánásmódja, a mentális és fizikai stressz… Én árvaházban nőttem fel, de ami itt van, az még annál is egyértelműen rosszabb” – idézi a BBC a kérdőív egyik kitöltőjét.

Egy másik elemző pedig azt mondta, a körülmények messze túlmennek a kemény munka követelményén. Ő embertelennek és abuzívnak nevezte, amin keresztülmennek.

Nem csak ez a válaszoló értékeli bántalmazásnak az őt ért sérelmeket: a válaszolók 77 százaléka számolt be munkahelyi abúzusról. Emellett mindegyikük állítja, hogy a családi és baráti kapcsolatai is romlottak a túlmunka miatt.

Jelentősen romlott saját bevallásuk szerint az egészségük is: a Goldman Sachs ajánlatának elfogadása előtti mentális egészségüknek tízes skálán 8,8-as átlagértékelést adtak, a fizikálisra pedig 9-est. Ez a munkakezdés után 2,8-ra és 2,3-ra romlott.

A többségük emellett a túlzott ellenőrzésre és „mikromenedzsmentre” is panaszkodik, majdnem ötödükkel pedig rendszeresen kiabálnak, és szidják is őket.

Ehhez képest a kezdő elemzők a máshol megszokott munkakörülményekhez képest nem kérnek sokat:

a kérdőív alapján 80 órában maximált munkahetet javasolnak, szombati és pénteken este 9 utáni munkatilalommal, valamint betarthatóbb határidőket és zökkenőmentesebb munkaszervezést a stressz csökkentésére.

Goldman Sachs: Meghallgatjuk a munkavállalókat

A Goldman Sachs már februárban hozzájutott a felmérés eredményeihez. A BBC-nek nyilatkozó szóvivő, Nicole Sharp azt mondta:

látják, hogy a munkatársaik „nagyon elfoglaltak”, ez szerinte annak tudható be, hogy jól megy az üzlet, ami „történelmi csúcsokon” van.

Sharp szerint egy éve a koronavírus-járványban élve érthető, hogy vannak, akik kimerülnek, ezért a különböző panaszokkal foglalkoznak és tesznek is lépéseket a kérések teljesítésére. Ezért már nem várják el a szombati munkavégzést, illetve a munkaszervezésbe is vezettek be a kezdőket segítő automatizmusokat.

A Goldman Sachs forgalma 2020-ban több mint 44 milliárd dollár volt.

Borítókép: click-see / Flickr