Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Matyószív dobbanna – látványos színezőkönyvért indult újabb kampány

Az “élménybiológiát” oktató Joós Andrea látványos színezőkönyvre gyűjt pénzt – tanulásra és relaxálásra is alkalmas lesz szerinte. 

A Forbes.hu elsőként számolt be a cuki, rókás asztrofizika-tankönyvről, amit közösségi finanszírozással magánkiadásban tervezett megjelentetni Farkas Róbert – a könyv azóta el is készült: Eszes Róka meséi – Első könyvem az univerzumról címmel. A kampány annyira sikeres volt, hogy kiadók is jelentkeztek, így végül a bővített magyar kiadás nem is magánkiadásban jelent meg.

Most egy másik illusztrátor, Joós Andrea indított hasonló kampányt. A tanárként dolgozó Andrea egy színezőkönyvet adna ki, ami anatómiailag pontosan, de mégis művészi igényességgel ábrázolja az emberi szerveket — sőt, a rajzokat magyar népi motívumok díszítik Magyarország különböző részeiről és Erdélyből.

A projekt neve beszédes: Szívtetkó – az elnevezés amúgy Lackfi Jánostól ered.

A terv, összegyűjteni 5700 dollárt – ebből az első 2000, 64 oldalasra tervezett példányt tudnák kiadni. Andrea szerint nemcsak tanulásra lesz jó a könyv, hanem stresszkezelésre, a színezés ugyanis jótékonyan hat az agy amigdala nevű részére, ami az érzelmek – így például a félelem – kialakulásáért is felel.

sznezo_02

 

Joós Andrea biológiatanár, számos fórumon, így 2015-ben a TEDxDanubián is beszélt tanári hitvallásáról, arról, hogy a jövőt alakítja, amikor az osztályterembe belép, és hogy élményekkel közelebb lehet hozni az unalmasnak tartott biológiát is a diákokhoz. Televíziós és rádiós műsorvezetőként is dolgozik a katedra mellett – ha éppen nem színezőkönyveket rajzol.

Oszd meg!