Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A fotó a Richter Gedeon Nyrt. Kémia Kutató és Irodaépületét ábrázolja.

Már gyártja a Richter a koronavírus elleni egyik leghatékonyabb gyógyszert

A remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.

Magyarországnak is van már koronavírus elleni gyógyszere, adta hírül szerda délután az Index. A Richter Gedeon Nyrt. öthónapos munka eredményeként megoldotta a remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen le is gyártott; jelenleg a súlyos stádiumú betegek kezelésére ez a leghatékonyabb hatóanyag. (Donald Trump amerikai elnököt szintén ezzel kezelték néhány napja, többek között.)

Az eddig legyártott gyógyszerek körülbelül 3000 kórházi beteg kezelését teszik lehetővé, a minőségellenőrzési vizsgálaton is átesett, injekció formában kiszerelt hatóanyag most nagyjából 260 betegnek lenne elég.

Beke Zsuzsa, a gyógyszergyár kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója elmondása szerint a remdesivir az első olyan szer, amely klinikailag igazoltan gyorsítja a betegek gyógyulását és trendszerűen csökkenti a halálozási rátát.

A gyár márciusban kapta a megbízást a kormánytól, a feljesztést is a kormányzat finanszírozza. A gyógyszerek kereskedelmi forgalomba nem kerülnek, a gyógyszergyárnak ebből nem keletkezik árbevétele.

A Richter más módokon is felvette a harcot a vírus ellen. A remdesiviren kívül még négy projekten dolgoznak:

1) Tagjai annak a konzorciumnak, ami a japán favipiravir hatóanyag hazai fejlesztését tűzte ki célul.

2) Megvásároltak ey biotechnológiai úton előállított bioszimiláris tocilizumab nevű hatóanyag-fejlesztést. Ez is hatékony lehet a vírus ellen. (Tavasszal mi is írtunk róla.)

3) Bár nem ez a profiljuk, dolgoznak az oltóanyagon is: az Egyesült Államokban bejegyzett Inovióval áprilisban kötöttek megállapodást DNS-alapú oltóanyag gyártására. A vakcina fejlesztés alatt áll.

4) Tagjai annak a konzorciumnak is, melynek célja, hogy eredeti biotechnológiai gyógyszerfejlesztéssel keressen terápiás megoldást a vírus kezelésére.

Borítókép: a Richter Gedeon Nyrt. Kémia Kutató és Irodaépülete

Ha tudnánk, mi a vége egy próbálkozásnak, nem neveznénk kísérletnek. A dolog természetéből adódik, hogy a kudarc benne van a pakliban. De néhány nagy siker elég ahhoz, hogy több tucat bukott projektet ellensúlyozzon.