Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fontos üzlet a Richternél: olyan készítményt vettek, ami ígéretes lehet a Covid-19 kezelésében

2025-re lehet belőle termék, az egész világon csak a Richter forgalmazhatja, és alkalmas lehet a koronavírus okozta betegség tüneteinek hatékony kezelésére.

A tőzsdén jegyzett gyógyszercég, a Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, hogy termékvásárlási megállapodást írt alá a tajvani Mycenax Biotech Inc. vállalattal az utóbbi által kifejlesztett, reumatoid artritisz kezelésére szolgáló bioszimiláris tocilizumab készítményre.

Tegnap az MTI írt arról, hogy az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer francia orvosok szerint hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésében. Az eredményekről már értesítették a WHO-t, azokat hamarosan publikálják is.

A Forbes megkeresésére, hogy a Mycenaxtól vásárolt készítmény alkalmas lehet-e a koronavírus okozta Covid-19 betegség kezelésére, a Richter sajtóosztálya azt válaszolta,

„amennyiben majd sikeresen kifejlesztésre kerül a bioszimiláris termék, akkor elvileg az is alkalmas lehet erre az indikációra”.

Miről állapodott meg a Richter és a Mycenax?

A megállapodás értelmében a Richter az egész világra kiterjedően megszerzi a termékre vonatkozó fejlesztési, gyártási és értékesítési jogokat.

A bioszimiláris tocilizumab termék magába foglalja a termelő sejtvonalakat, a szellemi tulajdonjogokat, a technológiai eljárást és a Mycenax által korábban előállított adatokat.

A bejelentés szerint a felek megállapodása alapján a Richter négy részletben összesen 16,5 millió dollár (5,4 milliárd forint) kifizetést teljesít. A Richter a tárgyalások kizárólagos jogának biztosításáért 2 millió dollár (660 millió forint) összeget fizetett ki és az aláírást követően további 3 millió dollár (990 millió forint), ún. mérföldkő-kifizetést teljesít.

A termék várhatóan az Európai Unió, Kanada, Ausztrália és Japán piacain kerül forgalomba a 2025. év folyamán.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy bioszimiláris portfoliónk kiépítése jól halad, miközben a reumotológia ígéretes terápiás területével gazdagítjuk biológiai fejlesztési projektjeink sorát,” – mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

A tocilizumab

A tocilizumab egy, a reumatoid artritisz kezelésére alkalmazott biológiai készítmény. A tocilizumab további elfogadott indikációi pediátriai kezelésben a juvenilis idiopátiás artritisz, illetve a szisztémás juvenilis idiopátiás artritisz. Emellett a termék az óriássejtes artritisz, valamint kimérikus antigén receptort (CAR) hordozó T-sejt által okozott citokinvihar (CRS) kezelésére is törzskönyvi engedéllyel rendelkezik. A tocilizumab szubkután és intravénás formulációkban egyaránt rendelkezésre áll. 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."