Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már a WHO is kíváncsi rá, hogy kínai laborból szabadult-e el a covid-19

Csütörtökön ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra kérte a kínaiakat, hogy a lehető legkorábbi adataikat osszák meg a vírusról.

„Életbevágóan fontosnak” nevezte a WHO csütörtökön, hogy kiderüljön a covid-19 eredete – írja a Channel News Asia. A koronavírus-járvány kitöréséért felelős vírus a hivatalos adatok szerint eddig 4,3 millió embert ölt meg világszerte, mióta 2019 decemberében, a kínai Vuhanban az első fertőzöttet felfedezték.

Az első találgatások arról szóltak, hogy a vírus valószínűleg egy élőállatokat árusító piacon alakulhatott ki, emberre pedig valamely állatról, feltehetően denevérről vagy tobzoskáról került.

Közben – többen felvetették – például Donald Trump amerikai elnök – a lehetőségét, hogy a vírus igazából egy laborból szabadulhatott el. Egy republikánusok által idén összeállított jelentés is erre a következtetésre jutott. Ez elég konteógyanúsnak tűnt, azóta azonban nagyobbnak tűnik a realitása,

mára például az új amerikai adminisztráció is valószínűnek tartja a laborból kiszabadult vírus elméletét. Úgy tűnik, a WHO is utána akar járni az ügynek.

Kép: Donald Trump Facebook-oldala

Trumpnak végül igaza lesz? Fotó: Donald Trump / Facebook

A szervezet határozott fellépése meglepő, főleg azok után, hogy tavaly még sokkal megengedőbb volt Kínával. Akkor az is előfordult, hogy a WHO tudtával tartottak vissza a nyilvánosságtól információkat a kínai hatóságok a járványról, az Egészségügyi Világszervezet mégis méltatta Kínát.

 

Denevér vagy laboratórium?

Most azonban hiába Peking rosszallása és ellenkezése, a WHO „minden adatot és hozzáférést kér, hogy újabb tanulmányok amilyen gyorsan csak lehet, elkészülhessenek”. A WHO szakértői egyébként idén januárban már ellátogattak Vuhanba, hogy kínai kollégáikkal együtt vizsgálódjanak és írjanak jelentést.

Ebben a márciusban kiadott jelentésben egyértelmű megállapítást nem tettek a vírus eredetéről, csak négy feltételezést írtak le a látottak alapján.

Ez alapján a járvány jó eséllyel egy denevérről emberre terjedő fertőzéssel indult, míg a vuhani laboratóriumból kiszabadult vírus teóriáját „nagyon valószínűtlennek” nevezték.

Ugyanakkor a jelentés azt is megjegyezte, hogy a szakértők nem kaptak kellő hozzáférést az információkhoz, amelyek segíthetnék kizárni vagy megerősíteni a laboratóriumból kiszabadult vírus feltételezését.

Amikor egy hónappal ezelőtt a WHO újabb vizsgálatokat és nagyobb átláthatóságokat követelt, a kínai egészségügyi miniszter, Zeng Jikszin a tudomány felé „tiszteletlennek” és „arrogánsnak” nevezte azt.

A WHO erre válaszul egy közleményt adott ki, amiben leszögezte, hogy a további adatokat nem politikai okokból kéri vagy azért kéri, hogy hibáztathasson valakit. A szervezet szerint ezt bizonyítja az is, hogy Olaszországban független nemzetközi laboratóriumok dolgoztak együtt a világjárvány kitörése előtti vérminták vaktesztjein, amelyek segítségével szintén a vírus eredetét vizsgálták.

Felturbózták a gyógyszerfejlesztést, de mennyire kell félnünk valójában a delta variánstól?

Borítókép: Vuhan, ahonnan a koronavírus-járvány elindult. Kongfu Wang / Wikimedia

Oszd meg!