Jellinek Dániel interjút ad a Forbesnak a járvány miatt teljesen kiűrített Sofitelben - 2021- januárjában. Fotó: Sebestyén László
rövid hír

A reptér még nincs meg, a volt Malév-székház viszont már zsebben

Forbes
2021. december 07. 3 perc olvasás

Jellinek Dániel érdekeltségébe került a Malév volt székháza, az épület gyakorlatilag egybeépült a szomszédos Sofitellel, ami szintén a 11. leggazdagabb magyar érdekeltsége. 

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szeptember végén árverezte el a Malév volt székházát, az új tulajdonos pedig nemrég kérelmezte tulajdonjogának bejegyzését – szúrta ki a G7. A Reoco Value Added Ingatlanalap az új tulajdonos, melynek kezelője a Jellinek kizárólagos érdekeltségébe tartozó Indotek-Investments Alapkezelő Zrt. Jellinek érdekeltsége volt az egyetlen ajánlattevő a licitnapló szerint, így a kikiáltási áron, vagyis 3,85 milliárdért jutott hozzá a Duna parti ingatlanhoz, amely annak a Sofitelnek a tőszomszédságában van, amely két éve szintén az ingatlanmogul érdekeltsége. 

A MÁV-székház is megvan már 

Novemberben már üzleltet egymással az állami vagyonkezelő és Jellinek cége, akkor egy 14,6 milliárdos ingatlancsomagot dobtak piacra, amit végül 15 milliárdért szerzett meg Jellinek. A portfólióban olyan értékes ingatlanok vannak, mint az Andrássy út 73–75. alatt található volt MÁV-székház vagy a siófoki Erzsébet szálloda. 

Jöhet a reptér 

A magyar állam részvételével létrejött befektetői konzorcium, melyben az Indotek is tag, ajánlatot tett a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A repteret jelenleg üzemeltető Budapest Airport többségi, német tulajdonosa elismerte, megkezdődött a reptér átvilágítása, vagyis közel lehet a megegyezés. Orbán Viktor kormányfő már beszélt róla, hogy év végéig szeretnél lezárni a reptér visszavásárlását, és látva a magyar fél elszántságát, a jövő évi választásokig ez minden bizonnyal össze is jöhet.

Az év egyik legnagyobb magyar vonatkozású üzlete lehet a reptér visszavétele, a licit jelenleg 4,44 milliárd eurónál tart, de úgy tudni, a németeknek 4,7 milliárdos értékelésük is van. Annyi biztos, hogy a tulajdonosok egyáltalán nem akarták korábban eladni az igencsak jól jövedelmező repteret, és ezt ki is használják a jelek szerint az alkudozásban

Az év üzlete után Brüsszel is érdeklődik

November végén a Politico írt arról, hogy az uniós jogállamisági mechanizmus első felvonásaként (nyitányaként?) az Európai Bizottság információkat kért az EU-s pénzek magyarországi felhasználásáról. Az elmúlt időszak költései mellett a Bizottságot a kormányhoz közeli üzleti körök Balaton körüli nyomulása is érdekli, de rákérdeztek a reptér visszavásárlására is (itt a lehetséges összeférhetetlenségeket tárnák fel).