Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forintos Róbert, Vízi Balázs Tradeland Kft. Forbes

Magyarok, akik több milliárdért üzletelnek Kínában és Vietnámban

A Tradeland Kft. még a kilencvenes években kezdett el építkezni Vietnámban, aztán Kínában, a Plussz tablettával futottak fel, a kereskedelem után pedig már vízipari projektekkel is foglalkoznak.  A teljes cégportrét keresd júliusi Forbesban.

A júliusi Forbes címlapja

“Az első üzleti tárgyalásomon, cirka negyedszázada, akár itthon beszállítókkal, akár Vietnámban, megesett, hogy folyt a hátamon a víz. Vietnámban főleg azért, mert borzasztó meleg van, mert nem voltunk nagy tapasztalattal bíró multicég, és ennek ellenére már az első félévben exportüzletet kötöttünk egy német céggel”

– mondja Forintos Róbert, a Tradeland Kft. alapítója arról, hogyan kezdett külföldön üzletelni.

Vizi Balázs és Forintos Róbert – Fotó: Sebestény Balázs

Róbert még turistaként járt Vietnámban, azt látta, mindenki nyüzsög, dolgozik – sok lehetőség lesz az országban. Pár évvel később találkoztak össze Vizi Balázzsal, aki akkoriban (a kilencvenes évek végén) az ELTE-n tanult kínai szakon, mellette pedig kisebb-nagyobb cégeknek dolgozott, és egy évet Sanghajban is élt.

A kínai üzletelésbe már közösen vágtak bele. Nem volt egyszerű. “Mi Kínában külföldi cég vagyunk, előszeretettel látogatott meg minket az adóhatóság, hogy megbizonyosodjon, minden rendben működik nálunk”. Jó ideig keresték, mi az az exportcikk, amire hosszútávon építhetnek, a vége az lett, hogy nagyon sok mindennel foglalkoztak a kereskedelem mellett. Mostanra egyik kiemelkedő projektjük egy magyar vízipari tudást összefogó és eladó klaszter projekt-mendzsmentje, amivel már lezártak egy sikeres projektet Vietnamban: 120 ezer ember ivóvízellátását megoldó rendszert építettek magyar szakemberek.

A teljes cikk elolvasható a júliusi Forbesban. Itt pedig bele is lehet lapozni a magazinba: 

Borítókép: Vizi Balázs és Forintos Róbert – Fotó: Sebestény László

"Könyvelővel, ügyvéddel legyél jóban!"

Simán Kristóf, a Statzup alapítója