Celebek & üzlet = Forbes-nyár

Majka és Hajós András az ország két szegletében nőttek fel. András pesti, újlipótvárosi úrifiú, Majka ózdi vagány. Közös címlapinterjújuk egy jelentős része mégis arról szól, miért lettek jóbarátok, miért köti […]

forbes_cover_aug_hq

Bővebben

tovishat_cover

Magyarok a csúcson: személyijük sincs, de már robotokat programoznak

Oszd meg!

Robotokat programoznak, pedig a legtöbbjüknek még személyi igazolványa sincs. Két hete a világ 108 legjobb csapatából harmadik lett Amerikában egy magyar kisdiákokból álló csapat a First Lego League döntőjében.

A TövisCsapat a Lego First amerikai döntőjében: haramdikok lettek a magyar fiatalok. Fotó: NNG

A TövisCsapat a Lego First amerikai döntőjében: harmadikok lettek a magyar fiatalok. Fotó: TövisCsapat

Több, mint tizenötezer fiatal utazott április végén Saint Louisba, hogy részt vegyen a világ egyik legnagyobb tudományos versenyén. A FIRST® Championship névre keresztelt esemény robotprogramozási és természettudományos szekciójában magyar fiatalok is indultak. Magyarországot a TövisCsapat képviselte, Európa 920 versenyzője közül jutottak be a világ 108 legjobbja közé. Az amerikai döntőben a harmadik helyet szerezték meg.

A digitalizáció mára a mindennapi életünk részévé vált és egyre több az olyan szakma, amely bár nem az IT szektorhoz tartozik, a munkafolyamatok elvégzéséhez érteni kell a programozáshoz is. A korai érzékenyítés az egyik legjobb módszer arra, hogy a jövő generációi élményalapú események keretében elsajátíthassák a programozáshoz szükséges gondolkodást és problémamegoldó képességet – ez a verseny eddig fő célkitűzése.

A TövisCsapat tagjai
Homoktövis Általános Iskola: Faragó Luca, Kiss Boglárka, Kiss Bálint; volt homktövises diákok, jelenleg a Babits Gimnázium tanulói (nekik már van személyi igazolványuk): Nachkebia Ádám, Faragó Tamás, Barlai Dániel.

Komoly, globális megmérettetésen szerepeltek kiválóan a magyar diákok. Foó: NNG

Komoly, globális megmérettetésen szerepeltek kiválóan a magyar diákok. Fotó: TövisCsapat

„A legjobb példa a korai érzékenyítésre az, hogy a résztvevő gyerekek jövőterveiben a színész és az üzletasszony mellett a szoftverfejlesztő szakma is szerepel – pontosan erre van szükség ahhoz, hogy a jövőben enyhülhessen az égető informatikushiány. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek a programozás szépségeivel, tisztában legyenek vele, ez a pálya mennyire izgalmas és érdekes” – mondta el Magyari Andrea, az NNG HR vezetője. A magyar gyökerű startup – róluk itt írtunk bővebben – is segítette a csapat felkészülését.

 

A versenyre való kijutás finanszírozásában a csapatot az NNG mellett a következő cégek támogatták: SAP, Fanuc Hungary, Újpest Önkormányzata, National Instruments, Balabit, OptoForce, OIKI, Countplus.

 

Ezeket láttad?
Címkefelhő