Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyarok a csúcson: személyijük sincs, de már robotokat programoznak

Robotokat programoznak, pedig a legtöbbjüknek még személyi igazolványa sincs. Két hete a világ 108 legjobb csapatából harmadik lett Amerikában egy magyar kisdiákokból álló csapat a First Lego League döntőjében.

A TövisCsapat a Lego First amerikai döntőjében: haramdikok lettek a magyar fiatalok. Fotó: NNG

A TövisCsapat a Lego First amerikai döntőjében: harmadikok lettek a magyar fiatalok. Fotó: TövisCsapat

Több, mint tizenötezer fiatal utazott április végén Saint Louisba, hogy részt vegyen a világ egyik legnagyobb tudományos versenyén. A FIRST® Championship névre keresztelt esemény robotprogramozási és természettudományos szekciójában magyar fiatalok is indultak. Magyarországot a TövisCsapat képviselte, Európa 920 versenyzője közül jutottak be a világ 108 legjobbja közé. Az amerikai döntőben a harmadik helyet szerezték meg.

A digitalizáció mára a mindennapi életünk részévé vált és egyre több az olyan szakma, amely bár nem az IT szektorhoz tartozik, a munkafolyamatok elvégzéséhez érteni kell a programozáshoz is. A korai érzékenyítés az egyik legjobb módszer arra, hogy a jövő generációi élményalapú események keretében elsajátíthassák a programozáshoz szükséges gondolkodást és problémamegoldó képességet – ez a verseny eddig fő célkitűzése.

A TövisCsapat tagjai
Homoktövis Általános Iskola: Faragó Luca, Kiss Boglárka, Kiss Bálint; volt homktövises diákok, jelenleg a Babits Gimnázium tanulói (nekik már van személyi igazolványuk): Nachkebia Ádám, Faragó Tamás, Barlai Dániel.

Komoly, globális megmérettetésen szerepeltek kiválóan a magyar diákok. Foó: NNG

Komoly, globális megmérettetésen szerepeltek kiválóan a magyar diákok. Fotó: TövisCsapat

„A legjobb példa a korai érzékenyítésre az, hogy a résztvevő gyerekek jövőterveiben a színész és az üzletasszony mellett a szoftverfejlesztő szakma is szerepel – pontosan erre van szükség ahhoz, hogy a jövőben enyhülhessen az égető informatikushiány. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek a programozás szépségeivel, tisztában legyenek vele, ez a pálya mennyire izgalmas és érdekes” – mondta el Magyari Andrea, az NNG HR vezetője. A magyar gyökerű startup – róluk itt írtunk bővebben – is segítette a csapat felkészülését.

 

A versenyre való kijutás finanszírozásában a csapatot az NNG mellett a következő cégek támogatták: SAP, Fanuc Hungary, Újpest Önkormányzata, National Instruments, Balabit, OptoForce, OIKI, Countplus.

 

Oszd meg!