Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már itthon is kínálnak olyan tesztet, ami kimutatja a koronavírus variánsait

A magyar Neumann Labs PCR vizsgálatával kimutathatóak a koronavírus különböző variánsai – tudatta a labor a Forbes.hu szerkesztőségével. Az általuk vizsgált betegek felét például már a brit variáns fertőzte meg. 

Elsőként a Neumann Labs vezet be olyan PCR vizsgálatot, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait – így a brit, dél-afrikai/brazil és európai variánsokat. A magyar diagnosztikai laboratórium által frissen elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét már a brit mutáns okozza, viszont

dél-afrikai vagy brazil variánst eddig nem találtak. 

A kutatók számítottak arra, hogy a vírusnak újabb mutációi jelenhetnek meg, egyelőre úgy tűnik súlyosabb betegséget ezek nem okoznak, ami miatt mégis veszélyesek: sokkal gyorsabban terjednek. 

Magyar találmányok, szabadalmak, fejlesztések: 15 fronton a koronavírus ellen

Koronavírus: egyre fontosabb, mit tudunk a mutánsokról

A javuló magyar adatok újból romlani kezdtek, a kormány és a szakértők szerint is ennek elsődleges oka, hogy a brit variáns egyre gyorsabban terjed Magyarországon. Ezt támasztják alá a Neumann Labs friss adatai is.

PCR-teszthez használt pálcika. Fotó: Mufid Majnun

PCR-teszthez használt pálcika. Fotó: Mufid Majnun

Itthon ugyan még kimutathatóan nem jelent meg, de a dél-afrikai variánsról azt már lehet tudni, hogy csökkentheti a vírussal szembeni védőoltások hatékonyságát.

„Az utóbbi időben a koronavírus különböző mutációi kezdtek el terjedni világszerte, melyek átírhatják a járvány elleni védekezés eddigi forgatókönyvét is. Éppen ezért lehet kulcsfontosságú, hogy információnk legyen arról, hogy a koronavírusos-betegeket melyik variáns fertőzte meg. Az általunk kifejlesztett új, kombinált PCR teszttel, ezek nagy biztonsággal kimutathatóak. Minden olyan mintát, amiben erős fertőzést találunk, megvizsgálunk, hogy a brit variáns vagy egy ahhoz némileg hasonló úgynevezett európai variáns, vagy pedig a dél-afrikai/brazil variáns jelen van-e benne. Az általunk vizsgált minták között dél-afrikai/brazil variánst eddig nem találtunk. A variáns vizsgálatot az elsődleges PCR pozitív/negatív eredmény után 24 órán belül adjuk ki a páciensek számára” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A koronavírus nem viccel: újra egyértelműen felszálló ágban a járvány Magyarországon

A labor oldalán elérhető információk alapján a brit variánst kimutatni képes teszt ára 17 500 forint (vagyis a 19 500 forintos hatósági ár alatt van). 

A Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium a koronavírus tavaly tavaszi hazai kirobbanása óta kínál PCR koronavírus-vizsgálatot. A labor eddig 100 ezer feletti tesztet végzett el ez elmúlt hónapok során, melyek 16%-a mutatott ki koronavírus-fertőzést.

 

Oszd meg!