Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Egy pontban változtattak az iskolákra vonatkozó karanténszabályon

A szeptemberi tanévkezdéskor kiküldött intézkedési tervben még az állt, hogy a felgyógyultak és az oltottak nem minősülnek kontaktszemélynek, és a karanténkötelezettség rájuk nem vonatkozik. Ez most megváltozott – írja a Népszava az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) válasza alapján.

A portál a minisztériumnak küldött kérdésére kapta azt a választ, hogy az igazolt fertőzöttekre (akár diákról, akár iskolai dolgozókról van szó) akkor is érvényes a tíz napos karantén, ha az illető fél éven belül átesett a betegségen, vagy megkapta az oltást.

Maszk, tesztelés és testhőmérséklet-mérés nélkül indult a tanév és ez így is maradt

Az óvodákban és iskolákban sem lesz kötelező a maszk és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem – írtuk még augusztusban a Forbes.hu-n. A koronavírus kormányportálon akkor azt írták, a mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva és a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást.  

Az óvodákban és iskolákban nem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket,

 

ugyanakkor továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra.

Ezen azóta sem változtattak, pedig a negyedik hullám ott van az iskolákban (is). A Népszava szerint, az Emmi tájékozatása alapján, az iskolák két százalékában vannak jelenleg intézkedések koronavírusos esetek miatt, ez jellemzően egy-egy osztályt érint.

Közben a magyar kormányzati járványügyi adatszolgáltatás hivatalos honlapja szerint nagyot ugrott a héten az új fertőzöttek száma is, egy nap alatt 1141 új fertőzöttet találtak, ami az elmúlt öt hónapban a legrosszabb hétköznapi adat.

Az oltásellenes biosztanártól az elfelejtett maszkig – a negyedik hullám ott van az iskolákban (is)

Az iskolák saját maguk dönthetnek

Az intézet úgy tudja, hogy szeptember óta még nem volt olyan eset, hogy egy egész iskolában el kellett volna rendelni a tanügyi intézkedéseket.

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint ugyanakkor továbbra sincs érdemi kontaktkutatás, vagy kötelező tesztelés, és a központi járványügyi szabályokat sem alkalmazták (maszkviselés, testhőmérséklet-mérés).

Utóbbiakról az iskolák egyébként saját hatáskörben dönthetnek. Van is rá példa, több osztályban már kötelező a maszkviselés.

Ausztriában egészen máshogy kezdődött az új tanév: A tanárokat és diákokat hetente háromszor kötelezően tesztelték a koronavírusra az első három hétben tekintet nélkül arra, hogy be vannak-e oltva vagy sem.

Negyedik hullám nem lesz, már van ­– orvosok, virológusok a delta variánsról, harmadik oltásról, pánikról és közönyről

A kiemelt képen az őszi iskolai szünetben katonák fertőtlenítik az intézményeket 2020 októberében, a járvány második hullámában. Fotó: Vadnai Szabolcs / kormany.hu

 


Oszd meg!