Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

CDC / Unsplash

Vészesen lassul a magyar oltási program – még soha nem volt ennyire alacsony a szám

Május közepe óta ezen a héten fordult elő először, hogy az egyes napokon beadott első oltások száma több napon keresztül meghaladja a második dózisokét – elemez a G7.

A magyar koronavírus tájékoztató oldal ma megjelent adatai alapján tegnap csupán 341 ember kapta meg a második oltását. Ugyan a hazai oltási program eddig is vészesen lassult, ennyire még soha nem volt alacsony a szám.

A nyájimmunnitás gyakorlatilag már elérhetetlen

Korábban a kormány büszkélkedhetett azzal, hogy az EU-n belül milyen jól állunk az első oltások arányával, majd egy idő után már a teljes immunizáltságra, azaz a kétszeres átoltottságra helyezte át az összehasonlítást. Mostanra azonban ebben is elkopott az előnyünk írja az portál.

A teljes átoltottság tekintetében a mutató nem éri el az 57 százalékot, ami a koronavírus eredeti változatával szemben is csak szerencsés esetben lett volna elég a nyájimmunitáshoz.

Ezt az alfa (brit), majd a delta (indiai) variáns egyre magasabbra tolta, az utóbbi már 90 százalék közelébe, de egyes vélemények szerint a nyájimmunitás már elérhetetlen.

A tegnapi adatok alapján május közepe óta először történt olyan, hogy az egyes napokon beadott első oltások száma több napon keresztül meghaladja a második dózisokét.

Harmadik oltás: akármilyet nem kérhetünk, mutatjuk a lehetőségeket

85 ezren biztosan nem kérték a második oltást

A kétszer beoltottak száma még mindig nem érte el azt az 5,5 milliót, amelynek első oltásos elérésekor, július elején életbe lépett a lazítások legutóbbi jelentősebb köre. 

Akik még nem kapták meg a második oltást jelenleg közel 166 ezren vannak, de közülük majdnem 81 ezren az utóbbi három hétben kapták meg az első oltásukat, vagyis ők még nincsenek késésben.

(A három héttel a G7 egyszerűsít, mert csak a Pfizer és a Szputnyik esetében pontosan ennyi a két dózis közötti előírt idő, a Moderna és a Sinopharm esetében négy hét, míg az Astrazenecánál 4 és 12 hét közötti. Június vége óta azonban a Pfizeren és a Janssenen kívül a többi vakcina használata első oltásként elhanyagolható mértékű.)

Mit gondol Karikó Katalin az oltások keveréséről?

Azaz körülbelül 85 ezren vannak, akik valamiért nem tudták vagy akarták felvenni a második dózisukat, különböző okok miatt. Az utóbbi egy hónapban (július 11. – augusztus 11.) naponta átlagosan alig több mint négyezer első oltást adtak be. A kormány az idősek oltására a háziorvosokat mozgósítja, míg a 12-17 éves fiataloknál az iskolakezdés előtti napokra ígért külön oltási lehetőséggel próbálja növelni a jelenleg nagyon alacsony, 27 százalékos átoltottságot.

Víruskutató: szeptemberben érhet el hozzánk a negyedik hullám, október végén pedig berobban a járvány

Fotó: CDC / Unsplash

Oszd meg!