Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: CDC / Unsplash

Iskolakezdésig felpöröghet a fiatalok oltása: a Moderna vakcinája is hatékony a 12-17 éveseknél

Sikeres klinikai vizsgálatok után elindul a vészhelyzeti használatbavételi engedélyeztetése a Moderna vakcinájának, hogy a 12-17 évesek is megkaphassák az oltást. Még nyár vége előtt szeretnék minél többüket beoltani, hogy az iskolakezdés biztonságos legyen.

A Moderna júniusban kezdeményezni fogja az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hatóságnál (FDA), hogy a 12-17 évesek is megkaphassák az oltóanyagukat, írja a The New York Times. Ha engedélyezik, a Pfizer-Biontech vakcinája után ez lesz a második oltás, ami elérhető ennek a korosztálynak, ami nagyban megkönnyítené az őszi iskolakezdést. 

A Moderna klinikai vizsgálat keretében 3732 önkéntes fiatalon tesztelte a vakcináját, kétharmaduk mindkét dózist megkapta, egyharmaduk placebót.

A beoltottak között nem találtak olyat, aki covid tüneteket produkált volna.

Az első dózis után is 93 százalékos hatékonyságról számolt be a Moderna, és új mellékhatást sem produkáltak a fiatalok, de egy évig még utánkövetik őket, hogy pontosan monitorozzák az oltóanyag élettartamát.

A gyógyszergyártó az amerikai hatóságnál beadott engedéllyel nagyjából egy időben kérni fogja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását is. Szeretnék, hogy minél szélesebb körben be lehessen oltani a korosztályt augusztus végéig. A Pfizer-Biontech oltását jelenleg is vizsgálja az EMA.

Borítókép: CDC // Unsplash


Oszd meg!