Fotó: Balogh Levente, a Szentkirályi alapítója. Fotó: The Orbital Strangers Project
Üzlet

Magyar milliárdos: még csak most jön a gazdaságban a feketeleves, betéti díj kell a műanyagpalackokra

Sándor Krisztián, újságíró
2020. június 16. 3 perc olvasás

Balogh Levente szerint a járvány múlóban van, de a gazdaságban még csak most kezdődnek a nehéz idők, bedőlő cégektől és dominóeffektustól tart.

Jelenleg is tárgyal a kormánnyal a Szentkirályi, hogy betéti díjat vezessenek be a PET-palackokra állítja a Szentkirályi-vezér Balogh Levente a Pénzcentrumnak adott interjúban.

Cége révén már részt vettek Csehországban és Szlovákiában is az ottani törvényjavaslat elkészítésében, ami a palackok betétdíjassá tételére irányult, ezeket már el is fogadták. Ezzel a rendszerrel ösztönözni lehet a fogyasztót arra, hogy ne a folyóba, kukába dobja a PET-palackot, hanem vigye vissza az üzletbe, ahol pénzt kap vissza érte, így a begyűjtés sokkal hatékonyabb lenne.

Balogh Levente, aki a 2020. májusi Forbes magazin címlapján is szerepelt a Cápák között többi befektetőjével együtt, az interjúban beszélt még a koronajárványról, a kiskereskedelem helyzetéről és a válságról, amivel szembenéz a gazdaság. Ezek voltak a legerősebb mondatai.”

Arról, hogy hol tartunk a válságban és az újraindításban:

„Attól félek, hogy itt még csak most kezdődik a feketeleves: visszaesett az élelmiszer-kiskereskedelem például, és ha az visszaesik, akkor van igazán nagy baj a gazdaságban. Ha az emberek már élelmiszert, ásványvizet, innivalót sem nagyon vesznek maguknak, az kihat az összes iparágra.”

A marketingről válságos időkben:

„Ameddig el voltunk kényeztetve, jól ment a piac, jóléti gazdasági körülmények között éltünk, addig mindenki egy életérzést sugárzott a reklámjaiban. Ma már más a helyzet, ahogy az előbb mondtam, most az emberek mellé kell állni, a legszimpatikusabb vállalatnak kell lenni, aki nem felejti el a vásárlóit a bajban sem.”

A PET-palackokról:

„Most egy meghökkentő dolgot fogok mondani: a PET-palack a legkörnyezetbarátabb csomagolóanyag a világon. Én már 2007-ben olyan fröccsöntő gépet vásároltam, amivel új palackot lehetett gyártani a regéikből. Nem a kibocsátókat, a gyártókat kell büntetni, szidni, hanem a szemetelőket. Nem beszélni kell a környezetvédelemről, hanem tenni érte: ha a PET-palackot szelektíven összegyűjtik, és visszajuttatják a gyártókhoz, azok még örülnek is neki, egy ilyen palackból 8-10 alkalommal tudnak újat készíteni.”

Arról, hogy hol buknak el a vállalkozók:

„Tudomásul kell venni, hogy nem mindenki vállalkozó-típusú ember, vannak például menedzsertípusúak, akikből kiváló alkalmazott lesz, sikereket érhetnek el egy cégnél, de soha az életben nem lesz belőle vállalkozó. Az első buktató tehát maga az ember, nem csak a pénztől függ a dolog.”

A Szentkirályi-vezér egyike a leggazdagabb magyaroknak: 2018-ban a Forbes leggazdagabb magyarjait tömörítő listáján a 22,9 milliárd forintos vagyonnal a 46. leggazdagabb volt. A legfrissebb listán már nem került be az első 50 közé, ahova 30 milliárdos vagyon volt a belépő. 2020. májusban a Forbes Legyél jobb napján is vendégünk volt, ahol bejelentette, hogy saját befektetőcéget hoz létre.