Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar milliárdos csinálná meg az argentin Wizz Airt

Varga Zoltán látja a rést a dél-amerikai piacon, a helyi Wizz Airrel ismételné meg élete befektetését. Lengyelországban is komoly szereplő lenne – ott a telekommunikációs piacon (is).

Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, milliárdos üzletember, aki vagyona egy részét annak köszönheti, hogy a magyar gyökerű fapados társaság, a WizzAir egyik legnagyobb részvénycsomaggal rendelkező kisebefektetője volt, részesedést szerzett egy argentin fapados társaságban, a Flybondiban. Emellett egy lengyel mobilszolgáltatóban, a Premium Mobile-ban is kisebbségi pakettet vásárolt. Hasonló értesülései a Forbesnak is voltak, a hírt most az Index írta meg.

A dél-amerikai légipiac hasonló ahhoz, amilyen az EU csatlakozás után volt Közép-Kelet-Európa (sok millió ember – olcsó – légi kapcsolat nélkül), ezt próbálja meglovagolni az argentin Flybondi fapados, vagyis olcsó jegyeket kínáló légitársaság. Ide szállt be Varga is, de ennek részleteiről egyelőre keveset tudni.

Az biztos, hogy a WizzAir Varga eddigi egyik legsikeresebb befektetése volt. Tudja, mit csinál.

A Flybondiban a WizzAir korábbi pénzügyi igazgatója, Mike Powell is operatív szerepet vállalt, Varga részesedése pár százalék lehet – írja az Index. A légitársaság 15 évre kapott engedélyt, a belföldi járatok mellett nemzetközi desztinációkat is megcéloz. Ebben az évben egyelőre négy géppel indulnak. Korábban felröppentek arról hírek, hogy különböző magyar érdekeltségű csoportok légitársaságot indítanának (ilyen volt az abszolút komolytalan Solyóm Airways is), de itt most nem erről van szó. Komoly szereplők álltak a sztori mellé, gépek és hatósági engedély is van.

Lengyelország: nemcsak a médiapiacon terjeszkedne 

A virtuális mobilhálózatok közül a lengyel piacon a Premium Mobile hasít egyelőre a legjobban, impozáns növekedést tudhat maga mögött, a piac ráadásul hatalmas, növekedésre bőven van tér. Az Index úgy tudja, a vállalatban Vargának 35%-os tulajdonrésze van. Ez is egy új befektetése.

Ahogy tavaly írtuk róla novemberben publikált milliárdos listánkban:

Varga a legjobb időzítéssel, a Brexit megszavazása előtt szállt ki a londoni tőzsdén jegyzett WizzAirből, akkori kalkulációnk szerint közel 20 milliárd forintot kereshetett az ügyleten. Van tehát likvid tőkéje, amit befektethet.

Nemcsak a telekommunikációs szektorban, a médiában is terjeszkedik a magyar üzletember – a Central Médiacsoport megcélozza a régiót, valószínűleg Csehországot és Lengyelországot. Éppen ezért vásárolták fel a legnagyobb magyar gasztrooldalt, a Nosalty-t – ennek hátteréről éppen reggeli cikkünkben írtunk.


Varga Zoltán szerepel a Forbes gazdaglistáján is,tavaly 23. volt a Forbes leggazdagabb magyarokat rangsoroló listáján 41,4 milliárdos vagyonnal. A Wizz Air egyik első befektetője volt, 2014-ben vásárolta meg a magyar piacról kivonuló finn Sanoma-csoporttól a Sanoma Budapest Zrt-t. Varga az elmúlt két évben aktívan vásárolt cégeket a médiapiacon, idén ez a második tranzakciója, januárban az Animus kiadót vette meg a Centrál Médiacsoport.


A kiemelt képen Varga Zoltán. Fotó: The Orbital Strangers Project. 

Oszd meg!