Üzlet

Minden magyar kutatónőnek segítene Karikó Nobel-díja

Forbes
2021. október 04. 2 perc olvasás

A koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében meghatározó szerepet játszó magyar tudóst, Karikó Katalint kutatótársával, Drew Weissmannel együtt esélyesnek tartják idén az orvostudományi Nobel elnyerésére. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szerint a díj minden magyar kutató eredményére ráirányítaná a figyelmet.

Magyar származású tudós utoljára 17 éve, 2004-ben kapott Nobel-díjat. Ekkor Herskó Ferenc izraeli biológust tüntették ki a test fehérjéinek lebomlását vizsgáló kutatásaiért.

Az Oscarral ellentétben a Nobel-díj esetében nincs olyan szűkített lista, így találgatni is sokkal nehezebb, de a legtöbb, a 2021-es fiziológiai és orvostudományi Nobellel foglalkozó írásban három, maximum négy esélyest taglalnak, köztük a Biontech alelnökét, Karikót is.

A jövőt magyarok írják – ez a jelmondat került Karikó Katalin arcképe mellé azon az óriási budapesti tűzfalfestményen, amellyel a Brain Bar jövőfesztivál szervezői tisztelegnek a tudós előtt.

A Biontech a Pfizerrel közösen, Karikó több évtizedes kutatására alapozva alkotta meg az első engedélyt kapó mRNS-vakcinát a koronavírus ellen.

A hétfői díjátadó előtt Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, neurobiológus nyilatkozott a Telexnek. Szerinte részben amiatt is, hogy Karikó az iskoláit Magyarországon végezte és a kutatásait is itt kezdte „a sokunk által remélt Nobel-díja nemzetközileg is reflektorfénybe állítaná a magyar tudományosság és oktatási rendszer erejét, a magyar tudós elme kreativitását, ugyanakkor az alapkutatások támogatásának jelentőségéről is adna újabb meggyőző bizonyítékot a hazai politikai döntéshozók számára.”

Ha ma Karikó megkapná a djíat, akkor ő lenne az első magyar Nobel-díjas nő.

Freund szerint ez ráirányítaná a figyelmet a magyar kutatónők kiváló teljesítményére, akik a nemzetközi élvonalba tartoznak.

Szeptember végén a kutatónő megkapta a legrangosabb német tudományos elismerést a társaival együtt. A Paul Ehrlich és Ludwig Darmstaedler-díj 70 éve Németország legmagasabban jegyzett tudományos elismerése, amit közösen nyert el a Biontech három irányítója az mRNS-terápia fejlesztése terén elért eredményeikért.

Karikó Katalinról még tavaly áprilisban írtunk részletes portrét a Forbes magazinban, amit idén kivételesen teljes hosszában feltettünk a Forbes.hu-ra is.

Borítókép: Greg Williams / Twitter