Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar gyártásban készülhet a vírusvédelem első lépését jelentő gyógyszer

A járvány erősödésével, a kórházi kapacitások szűkülésével egyre fontosabb, hogy a gyógyszert a vírusfertőzöttségre utaló tünetek megjelenése után minél hamarabb, akár már az alapellátásban megkapják a betegek – állítja a favipiravir hazai gyártási folyamatát koordináló Keserű György Miklós akadémikus.

A Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadást Keserű György Miklós, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője, a Koronavírus-kutató Akciócsoport résztvevője. A 2020. november 10-én elhangzott előadásának középpontjában az új koronavírus elleni gyógyszerhatóanyagok álltak – áll a Magyar Tudományos Akadémia szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

A Magyarországon is gyártott, az Egyesült Államokban és az Európai Unióban engedélyezett, itthon a Richter által gyártott remdesivir a kórházi kezelést igénylő betegek kezelésében hatékony. Ezzel szemben

a tabletta formájában szedhető favipiravir a betegség korai stádiumában képes hatékonyan gátolni a vírus szaporodását.

A favipiravir egy széles spektrumú vírusellenes hatóanyag. Az ezt tartalmazó készítmények több vizsgálatban is hatékonynak bizonyultak az új koronavírus-fertőzéssel szemben, és továbbiak is folyamatban vannak – köztük azé a készítményé, melyet a magyar konzorcium fejlesztett.

A gyógyszert influenzafertőzésben számos klinikai vizsgálatban használták már, és a világon több százezer koronavírusos betegnek adták. A kezelések során kevés és enyhe mellékhatást tapasztaltak, ugyanakkor a gyógyszer terhességben nem alkalmazható.

A faviparivir használatának azonban van egy fontos feltétele. Mivel a hatóanyag a vírus szaporodását gátolja, csak

a betegség első fázisában, a tünetek megjelenésétől számított 7-10 napon belül alkalmazható a legnagyobb sikerrel.

„A járvány erősödésével, a kórházi kapacitások szűkülésével egyre kisebb az esély, hogy a betegek a fertőzés e korai fázisában hozzájutnak ehhez a kezeléshez, hiszen jelenleg a favipiravirtartalmú készítményeket csak kórházi kezelés során alkalmazzák – mondta el Keserű György Miklós az mta.hu-nak. – Az eddigi ígéretes, a klinikai és a hazai ellátásban szerzett kedvező tapasztalatok lehetőséget adnak arra, hogy a készítményhez akár már az alapellátásban, tehát kórházon kívül hozzájuthassanak azok, akiknél a tünetek felvetik a koronavírus-fertőzöttség esélyét. Ez a lehetőség nem csak a betegnek jelenthet megoldást, de a korai beavatkozással a kórházak is tehermentesíthetőek lehetnek.”

A favivirapir hatásmechanizmusáról, a magyar gyógyszerfejlesztés lépéseiről és mérföldköveiről bővebben is hallhatnak Keserű György Miklós előadásában, amelyről az MTA Youtube-csatornáján beszélt részletesen a szakember.

Oszd meg!