Bogsch Erik Richter
Fotó: Bogsch Erik, a Richter Gedeon igazgatóságának elnöke. Fotó: Forbes archív / Krasznai Zoltán
Üzlet

Richter: A remdesivir körüli vita lezárult

Bánáti Anna
2020. november 06. 6 perc olvasás

Rekordárbevételt produkált a Richter Gedeon Nyrt. 2020 első 9 hónapjában, 416 milliárd forinttal zárták ezt az időszakot. Folyamatosak az előrelépések a coviddal kapcsolatos gyógyszerfejlesztések terén is, Orbán Gábor vezérigazgató szerint a remdesivir körül viták a Richter szempontjából lezárultak.

Online sajtótájékoztatót tartott péntek reggel a Richter Gedeon Nyrt. annak apropóján, hogy kijött a társaság I-III. negyedévi jelentése. Az első kilenc hónap eredményeiről Orbán Gábor, a társaság vezérigazgatója számolt be.

A társaság rekordárbevételt produkált 2020 első három negyedévében: 416 milliárd forinttal zárták ezt az időszakot, ami 12,8 százalékos növekedésnek felel meg. A kétszámjegyű növekedés nem csak itt volt jellemző, bruttó fedezeti hányaduk 57,8 (240 milliárd forint), az üzemi eredményhányad pedig közel 20 százalékkal növekedett (80 milliárdra), míg az adózott eredmény 34 százalékkal nőtt. Az idei év egy másik fontos mérföldköveként Orbán Gábor azt is megemlítette, hogy a példátlan sebességgel, mindössze öt hónap alatt szintetizálni tudták a remdesivir hatóanyagot, és október elejére a piacra is tudta juttatni. (A remdesivir körüli vitákra a sajtótájékoztató egy későbbi pontján tért ki.)

A társaság tulajdonosi szerkezetéről is szó esett, Orbán Gábor ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy az elmúlt időszakban 5,25 százalékra csökkent a magyar állam befolyása. A Richter mögött 67 százalékban nemzetközi befektetők állnak: „Nemcsak piacainkat is működésünket, de a tulajdonosi szerkezetet tekintve is nemzetközi cég vagyunk” – mondta el ennek kapcsán Orbán.

Az eddigi években jellemzően nagyobb ütemben nőtt a nagy- és kiskereskedelmi szegmens, mint a gyógyszergyártás, az elmúlt kilenc hónapban ez a trend megfordult. A Richter növekedésének nagyobbik részét ugyanis most a gyógyszergyártás adta (14,9 százalék, míg a kereskedelmi szegmens növekedése 5,8 százalék volt). A növekedés nagy részét a forintárfolyam változása adta.

Idén nagyot nőtt az amerikai piac jelentőségre, az eddigi 17 százalék helyett most az árbevétel 24 százalékát teszi ki ez a piac.

Ezzel párhuzamosan a FÁK jelentősége csökkent (29-ről 27 százalékra), Latin-Amerika „tartja magát”, ahogy Ausztrália és Japán is. Az amerikai piacon összességében 64 százalékos árbevétel-növekedést ért el a társaság (ez 80,5 milliárd forintot jelent), a magyarországi forgalom 2,8 százalékkal nőtt (30 milliárd forint). Az orosz piacon negatívan befolyásolta a Richter eredményét a hatósági árak bevezetése, míg a kínai visszaesést a Cavinton támogatásának megszüntetése okozta.

Orbán kiemelte, hogy a Richter annak ellenére tudott növekedést produkálni, hogy a járványhelyzet összességében negatívan hatott a gyógyszerpiacra, részben az orvos-beteg találkozók, részben pedig a promóciós rendezvények elmaradása miatt – utóbbi az újonnan bevezetett termékeket érinti főleg negatívan.

A járvány hatásai természetesen a költségoldalon is jelentkeztek: az értékesítési és marketingköltségek 20 százalék alá estek be. A k+f tevékenységeket viszont a járványhelyzet alapvetően nem akadályozta, bár lassulást érzékeltek a klinikai vizsgálatok esetében. „A coviddal kapcsolatos vizsgálatok (vakcina, terápia) foglalták le a szállítók egy részét. Emellett az egészségügyi rendszer is le van terhelve, kevésbé képes a klinikai vizsgálatok végrehajtására, illetve lassult a betegek bevonása is” – mondta Orbán. Összességében a k+f ráfordítások arányukban és abszolút értékben is növekedtek.

A teljes 2020-as évvel kapcsolatban Orbán pozitív, a társaság konszolidált árbevételétől 3 százalékos növekedést vár (euróban kifejezve), amennyiben a jelenlegi átlagos rubel árfolyam nem változik. A gyógyszergyártásban akár 4 százalékos növekedést is elérhetnek majd, a nagykereskedelmi tevékenység inkább csökkenést mutat; ezt részben a tavaly decemberi nagyobb hullámmal magyarázza, ami miatt az első negyedév eredménye gyengére sikeredett. Ez a szegmens viszont alapvetően nem hat a profitabilitásukra.

Remdesivir, tocilizumabra, favipiravir

Az Index kérdésére reagálva Orbán beszélt a koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszerek fejlesztéséről is. Az előrelépés folyamatos az összes gyógyszer fejlesztése esetében, a tocilizumabra és az ACE2 hosszú távon lehetnek majd megoldások, a mostani betegeken „nem ezzel fogják tudni meggyógyítani”. A DNS-alapú oltóanyag bérgyártását a Richter németországi vegyesvállalata végzi, a töltést pedig egy debreceni üzem. Az Inovióról egyelőre még nem bizonyosodott be, hogy biztonságos és hatékony hatóanyag – Orbán szerint idén valószínűleg már nem fog az oltócentrumokhoz kerülni.

A favipiravir fejlesztések kapcsán azt mondta, lassabban halad, mint szerették volna, de egyébként sem ez a leginkább preferált terápiás eszköz a betegek szempontjából. „A remdesivir lényegesen jobban bevált gyógyszer” – mondta, hozzátéve, október 6-án az FDA, az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet engedélyt adott a hatóanyag számára,

így „a Richter szempontjából lezárult az a vita, hogy a WHO mit talált, mit nem talált”, és hogy a tudományos folyóiratokban ki mit ír erről.

A sajtótájékoztató végén Orbánt Bogsch Erik volt vezérigazgató, az igazgatóság jelenlegi elnöke annyival egészítette ki, erkölcsi kötelességük, hogy ott, ahol tudnak, próbáljanak segíteni. Alapvetően ezek bérmunkás tevékenységek, amik a társaság tevékenységét sem árbevétel, sem nyereségesség szempontjából nem befolyásolja, a kapacitásukat viszont leköti.

Borítókép: Bogsch Erik, a Richter Gedeon igazgatóságának elnöke. Fotó: Forbes archív / Krasznai Zoltán