Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar cégek is hatalmasat kaszálnak a nálunk forgatott külföldi filmekből

Nem csak a külföldi megaprodukcióknak éri meg Magyarországon dolgozni, de a hazai film-, videó- és televízió műsorgyártó vállalkozások árbevétele is 2013 óta folyamatosan nő – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.  A szektor meglehetősen töredezett, mivel több százmilliós költségvetésű filmeket, műsorokat gyártó cégek mellett ide tartoznak például az esküvői videók készítéséből élő egyszemélyes vállalkozások, valamint a különböző utómunkálatokat készítő cégek is.

A működő cégek száma 2014 óta enyhe csökkenést mutat. Jelenleg több mint 3500 ilyen profilú vállalkozás működik hazánkban. A 100 millió forintnál kisebb árbevételt elért cégek esetében folyamatos csökkenés mellett, 2016 és 2017 között jelentős számú kis cég tűnt el a piacról. Ezzel szemben a 100 és 1000 millió forint közötti árbevétellel rendelkező cégek száma nem változott, az 1 milliárd árbevétel fölötti vállalkozások száma pedig még emelkedett is.

A szektor teljesítményét zömmel az 1 milliárd árbevétel fölötti cégek érték el. A középső szegmensben az árbevétel-növekedés 2015-ben megállt, majd lassan csökkent, míg a legkisebb piaci szereplők árbevételének alakulása is hasonlóképpen alakult, de náluk 2017-ben indult a bevétel csökkenésnek.

A piaci szereplők 2014 és 2017 között több mint 716 millió forint vissza nem térítendő uniós pályázati forráshoz jutottak hozzá. Ez a szám elenyésző a gazdaságfejlesztési programokban kiosztott forrásokhoz képest, ugyanakkor a Nemzeti Filmalap, valamint a Nemzeti Kulturális Alap költségvetéséből évről évre nagyságrendileg jóval több forrás érkezik a szektor szereplőihez.

Oszd meg!