Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magánéletünk megmentőjének mondja magát az Apple, az USA viszont a szabályszegőt látja benne

A magánéletünk és a személyi jogaink már gratuláltak az iOS 13-hoz, amely azt állítja, hogy újító biztonsági beállításaival segít távol tartani adatainktól a Google-t és a Facebookot. Ehhez azonban az Egyesült Államok döntéshozóinak is van pár szava: már vizsgálják, hogy a kapcsolódó funkciók nem érintik-e túlzottan hátrányosan a gyártó konkurenciáját, és hogy az Apple is betartja-e a mindenki másra vonatkozó játékszabályokat.

Az új iOS azt ígéri, fokozottan segít nyomon követni és kontrollálni, hogy mely applikációk figyelik, épp merre járunk, vagy például azokat, amelyek használaton kívül is monitorozzák szokásainkat, mint a Facebook és a WhatsApp. Mindez persze nem jótékonyság az Apple részéről, sokkal inkább egy szelete a cég marketingstratégiájának, amellyel próbálja megkülönböztetni magát más készülékgyártóktól, például azoktól, amelyek adatgyűjtéssel kapcsolatos botrányokba keveredtek.

Az Apple erejének jelentős része fakad abból, hogy az App Store minden egyes aspektusát kontroll alatt tarja, a hardware-től a kódig, szemben például a Google Androidjával, amely több száz különböző független hardware rendszeren létezik. És épp ez az, amivel a cég most visszaélni látszik, újítása ugyanis végzetes csapást jelenthet számos konkurens applikációjára, például az olyanokra, mint a bluetooth-követő Tile, amely segít megtalálni elveszett kütyüinket. Mivel felmerülhet, hogy a cél a piac monopolizálása, már az amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Ház Igazságügyi Bizottsága is vizsgálja az ügyet, írja a Washington Post.

Különösen azt tartják aggályosnak, hogy miközben megmentőnek állítja be magát, a gyártó nem hozza felhasználói tudomására, hogy készülékeiket offline is nyomon követik egy új funkcióval, a Find My appal, amely crowdsourcing alapú, és az iPhone-okon kívül az iPadek és Macek nyomon követésére is alkalmas, akkor is, ha azok nem csatlakoznak az internetre. Ahelyett, hogy az Apple erre egy felugró ablakkal figyelmeztetné felhasználóit, ahogy hasonló esetben az appok, a gyártó a fontos tényeket a hosszú felhasználási feltételek szövegébe rejtette, a kikapcsolási lehetőséget pedig a bonyolult menürendszerébe.

„Főleg az aggaszt, hogy a magánéletet használják fel a versenyellenes magatartásra – mondta a monopólium elleni bíráló bizottság, a versenyhivatal elnöke, aki csapatával már rágódik a kérdésen, vajon csalt-e a Szilícium-völgy mogulja. – Egyre nagyobb a rizikója annak, hogy a szigorú amerikai adatvédelmi törvény hiányában a platformok egy az egyben arra használják fel a szerepüket, hogy a saját javukra billentsék a mérleget.”

A bizottság az ügyben egyes hátrányosan érintett appok fejlesztőit is meghallgatja; ők határozottan állítják: az Apple úgy módosította az App Store szabályait a felhasználói adatok védelmére hivatkozva, hogy azzal egyben megkötötte konkurensei kezét.

Az Apple szóvivője már jelezte, hogy kritikus fejlesztőkkel is tárgyalnak a kérdéses intézkedésekről.

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.