Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Legyőzték a helyi éttermek a Facebookot: az új kampuszon nem lesz ingyenétel a dolgozóknak

A Szilícium-völgyi techcégek alkalmazottjai évekig ingyenes ételt kaptak. Az NPR szerint ez most megváltozik, legalábbis a Facebooknál mindenképpen: új, Mountain View-i épületében már nem ad ingyenes ételt a dolgozóinak. A fő kampusz, Menlo Parkban olyan mint egy város: 39 ezer négyzetméterén saját takarítói vannak, fogászat és ingyenes étel: gyakorlatilag bármi, amit csak el tudsz képzelni, mindenféle omlettek, párolt marhahús, kézzel készített szusi, desszertek, amiket profi szakácsok készítenek. A cégek dolgozóinak sosem kell elhagyniuk az irodát.

Viszont 13 kilométerrel arrébb, Mountain View-ban, ugyanott, ahol a Google otthona is van, az ingyenes étel a Facebookon lekerül a menüről. A helyi éttermek reklamáltak, hogy senki nem megy ki ebédelni. Ezért, amikor a város megtudta, hogy a Facebook is új kampuszt nyit, külön szabályozásban tiltották meg, hogy a cég ingyenes ételt adjon az alkalmazottainak. Sőt, azt is megtiltották, hogy nagyon leárazott ételeket adjanak, nem lehetnek nagyobbak a kedvezmények ötven százaléknál. Viszont a teljes étkezést támogathatja a cég, ha az alkalmazottak sima éttermekbe mennek ebédelni.  A Facebook szóvivője, Jamil Walker szerint a megegyezés részletein még dolgoznak, lehet, hogy a földszinten mások által is elérhető éttermek nyílnak.

San Francisco ugyanilyen szabályozáson gondolkodik. A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezt nem feltétlenül tetszik az ott dolgozóknak, hiába ehetnek így is, úgy is ingyen: ha el kell menni az étterembe, az már elég sok felesleges idő, amit amúgy munkával tölthetnének.

Oszd meg!