Már csak két nap, és indul az MBH Bank Gourmet Fesztivál – a Forbes Legyél Jobb! Nappal közösen. Három útvonal gasztroőrülteknek, étteremkedvelőknek és azoknak, akik inkább kerülnék az ujjeltartást.
Streed- és komfortfood, ha csak harapnál valamit
Ha nem ismered a Gourmet Fesztivált, talán az első dolog, amit gondolhatsz róla, hogy ez bizony nem neked való. Te kiadósat és finomat akarsz enni, nem ujjeltartva megszakérteni a mislencsillagosok összekoszolt („Ezt nálunk elmosogatják!”) tányérjait a pufidzsekis-Gucci táskás kisvállalkozók között. Ezzel már önmagában sokat lehetne vitatkozni, hiszen a legnagyobb előnye a fesztiválnak, hogy olcsóbban kóstolhatod meg a szakma krémjének kreálmányait.
Forbes Legyél Jobb! Nap és Gourmet Fesztivál
Egy nap, amikor a kirakatba tesszük a tévedéseinket és végre beszélünk a zsákutcákról és elhibázott döntésekről is. Olyan kiváló alkotók és üzletemberek mesélnek legnagyobb bukásaikról, akiket ma már mindenki sikereikről ismer, de nem volt ez mindig így.
Pénteken „Hiba = Lehetőség” jelszóval rendezzük meg a Forbes Legyél Jobb! Napot. A Millenáris G Épületében két színpadon foglalkozunk a megragadható lehetőségekkel és mentális betegségekkel. Színpadon lesz Csernus Imre pszichiáter, Blaskó Nikolett ACG-alapító, Oszkó Péter, az OXO Holdings alapító-vezérigazgatója, Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatója, D. Tóth Kriszta, Csobot Adél és még sokan mások.
A megvásárolt jegyek mellé a Gourmet Fesztiválra ingyenes a belépés – inspirálódj és egyél egy jót!
De ha mégis maradnál a komfortzónán belül, bőven találsz jó, finom – és minden bizonnyal kiadós – lehetőségeket is a hétvége alatt.
- Valójában nem étterem az első választás – de épp ezért érdemes meglátogatni a HúsSzabóság standját, ha egyszerűt, de nagyszerűt keresünk. A Hegyvidék, GoBuda és Rózsakert bevásárlóközpontjaiban található prémium hentesbolttal már régóta szemezgetek. Most végre úgy próbálhatom ki, hogy nem kell félnem: nem rontom el otthon a steaket. Grillkolbászt és kacsa terint lehet még kapni.
- Kint lesz a Digó is, a nápolyi pizzák szerelmeseinek nagy örömére. Az egyszerű margherita mellé többek között burratás-coppás (hagyományos olasz sertésfelvágott), valamint szarvasgombás szeletek is érkeznek.
- Az igazi rántott mennyországot is megízlelhetjük a Buja Disznó(k) kínálatával. Bíró Lajos legendás rántotthúsozója ráadásul japán tematikával érkezik: kilóra megvettek előre a tonkatsu ramen, japán bolognai, katsu sando hármassal.
Étteremkörút, ha új kedvenc helyet keresel
Ha többször jársz étterembe, de azért annyira mégsem kenyered a keményvonalas fine dining, egy hosszúhétvége alatt kipróbálhatod a legjobb helyek színe-javát: bőven akad a Gourmet-n az idei toplistás éttermek közül. Így akár új kedvenc helyre is bukkanhatsz anélkül, hogy egyenként, egy-egy estét (és sok pénzt) rááldozva látogasd végig őket, míg találsz valami olyat, ami a te stílusod. Ráadásul Budapest és vidéki nagyvárosok egy helyen találkoznak, úgyhogy még a benzinköltséget is megspórolhatod. Soroljam még?
- A Baalbek Libanoni Étterem szinte mindig tele van, amikor elsétálok mellette a rakparton. Ez már önmagában bizalomgerjesztő látvány – az étvágyat meg a grill válogatásuk (bárány vagy csirke) indítja be.
- Számomra kevésbé ismeretlen a Bombay konyhája: az indiai étterem 2021 nyarán nyitott az Október 6. utcában (szerkesztőségünk nagy kedvence, a Bestsellers könyvesbolt mellett), és kortárs ételekkel-enteriőrrel, na meg Mumbaiból érkező chef-sous chef csapattal megy szembe az ország konyhájáról alkotott klisés elképzeléseinkkel. Többek közt az olasz arancinihez hasonló, ropogós golyókkal (daal chaval), serpenyőben sült lazaccal (goai lazac), chilis-fokhagymás darált báránnyal (bárány dosa) és pisztáciával-sáfránnyal kísért tejes kesudió habbal készülnek. Mintegy bónuszként a Moët & Chandon pezsgőivel lehet majd mindezt leöblíteni – reméljük, 2015 vintage is lesz a francia champagne ház pop-upjában.
- A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetését mutató Clarisse ugyan most nem lesz, de a tarcali Bobajkát demózhatjuk a Botaniq koktélkínálata mellett. (Az éttermeknek otthont adó Botaniq és Andrássy Kúria is a Tiborcz-féle BDPST Grouphoz tartozik.) Megnézzük, dobbantanak-e akkorát a hortobágyi palacsintával, mint tavaly a nagytestvér.
- A Michelin Bib Gourmanddal dícsért balatonszemesi Kistücsök szinte kihagyhatatlan. Esélyes, hogy a mangalicás gőz batyuval kínált zöldborsó főzelékük lesz az idei „legjobb ár-érték arány” kategória nyertese. (Tavaly a már szintén Bib Gourmand-ajánlással rendelkező Anyukám mondta tűnt ki ezzel a tömegből, de idén sajnos ők nem vesznek részt a fesztiválon.)
- A Michelin-ajánlott Morzsa modern bisztrókonyháját már régóta ki akarjuk próbálni, és fesztiválnak köszönhetően a gulyáshúsért végre nem kell Pécsig kocsikázni.
All Stars-útvonal, ha gourmet gasztroőrült vagy
Ha már hónapokkal előre frissítgeted a Gourmet Fesztivál idei kiállítóinak a listáját, valószínűleg nem kell hosszabb mondatokban ecsetelni, miért pirosbetűs ünnep május vége gasztroőrülteknek és Martin Deluxe-nak. A Gourmet legnagyobb előnye, ahogy fentebb is írtuk, hogy pár ezer forintos beugrókkal végigkóstolhatjuk a magyar gasztro szcéna krémjét.
Ahhoz, hogy Michelin-csillagos ételekért ilyen keveset fizessünk, a Millenárison kívül szingapúri streetfoodosokhoz vagy tokiói ramenezőkhöz kéne utaznunk.
A Millenárison idén is felsorakoznak a toplisták élén található éttermek:
- Kint lesz a Michelin-csillagos és a Dining Guide által az Év Innovatív Éttermének kikiáltott 42 Restaurant (rántott csirke-bao és csabai kolbász lesz a menü füstön sült salátával).
- Természetesen vigyázba áll a Costes-csoport is. Rácz Jenő zsíroskenyér-geg helyett fiatal kacsamellet kínál a Rumourral, a Costes tejesbárányt, az Izakaya pedig három ceviche-t. Amire itt most igazán figyelni érdemes, az a Costes Downtown: a csillagát elvesztő éttermen és séfjén, Molnár Márkon van egy bizonyítási kényszer, hogy visszanyerhesse az elismerést. Vad hekkel és érlelt magyar galambbal mutatja meg a csapata, hogy még mindig érdemes a kitüntetésre.
- Budapest 150. évfordulójával egy időben, kifejezetten erős történetmeséléssel kalauzol végig a város képzeletbeli „állomásain” az Onyx Alkotói Közössége. A Műhely, az Onyx előszobája az édesburgonya-rajongók mellett (a Napfény fogás sáfrányos-zsályás édesburgonyát takar) a fenntartható életmód követőinek is tartogat meglepetéseket.
- Már csak a tematikáért (idén az Új generáció a címszó) érdemes ellátogatni a MÁK standjához: a Michelin által az év fiatal séftehetségének kikiáltott Mizsei János és csapata a tavaly nagy sikert arató máklángossal és töltött mangalica dagadóval várja a látogatókat.
- Szintén tematikába, valamint az All Stars összeállításba passzoló választás a Borkonyha-Textúra párosa, amiket most Béres Anett head pastry chef képvisel, vagy a Laurel, ahol Mede Ádám séf a fiatal-szabad-vad filozófia triumvirátusát követi.