Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Legalább húszezer koronatesztet végeztek már a magánklinikák, itt vannak az első statisztikáik

Április eleje óta egyre több magánegészségügyi intézmény végez koronavírus-tesztelést Magyarországon: szerológiai vizsgálatokat, PCR-tesztet, kombinált vizsgálatokat és legújabban antigéntesztet is. Bekértük a nagyobb magánklinikák eddigi adatait és tapasztalatait: meglepő különbségek vannak.

Tizenkét magánszolgáltatónak küldtük körbe koronavírus-teszteléssel kapcsolatos kérdéseinket: kíváncsiak voltunk, hogy több hét, esetenként egy teljes hónap távlatából hány embert vizsgáltak meg és milyen eredményeket kaptak azok körében, akik önköltséges alapon náluk jelentkeztek koronavírus-tesztelésre. A megkérdezett magánklinikák közül nyolcan osztották meg tapasztalataikat, ez alapján az látszik, hogy csak ez a nyolc intézmény összesen több mint 16 ezer vizsgálatot végzett el május elejéig bezárólag. 

Mivel a másik négy szolgáltató között olyan, amúgy jelentős forgalommal bíró magánklinikák is vannak, mint a Róbert Magánkórház vagy a Medicover, amelyeknél szintén hetek óta elérhető a koronatesztelés, óvatos becsléssel is kijelenthető, hogy legalább 20 ezer koronavizsgálatot már biztosan elvégzett a hazai magánegészségügyi szektor. Az általuk vizsgált kör – akik magánforrásból, önként teszteltették magukat – nyilvánvalóan nem minősül reprezentatív mintának, de ettől még az eredményeik érdekesek, különösen, hogy már elég nagyszámú vizsgálati anyag áll a rendelkezésükre.

Viszonyításképpen: a Semmelweis Egyetem által a napokban elindított tömeges tesztelés 17 778 fős reprezentatív mintán történik, a Népegészségügyi Központ egyik szakértőjének előadásából pár napja pedig az derült ki, hogy az április 20-ig hivatalosan 52 409 koronavírus-tesztet végeztek, és ez valójában 32 503 embert érintett.

A következő ábrákon tehát azok szerepelnek, akik megosztottak velünk néhány statisztikát.

Az első grafikonon a szerológiai, vagyis ellenanyag vérvizsgálatok eredményeit mutatjuk. Erre a teszttípusra van a legnagyobb kereslet és kínálat is, ugyanakkor ez a legdinamikusabban alakuló részpiac is. Kezdetben többen gyorstesztekkel, ujjbegyből, kapilláris vérből vett mintával dolgoztak és vizsgálták a koronavírus-fertőzésre adott immunválasz során jelentkező antitestek meglétét, majd menet közben egyre többen álltak át a vénás vérvételre, hogy vérsavó előállításával laboratóriumban vizsgálják az antitestek termelődését.

Van, aki persze április elejétől már az utóbbi módszer szerint dolgozott, és akad, aki ma is ugyanúgy megbízik a gyorstesztekben – az egyes szolgáltatókra vonatkozó módszertani sajátosságokról a grafikonok után röviden beszámolunk.

A nyolc szolgáltató összesített adatai azt mutatják, hogy az általuk elvégzett 14 838 szerológiai szűrésből 550 volt a pozitív eset (vagy IgM, vagy IgG, vagy mindkét antitestre nézve pozitív), ami 3,71 százalékos arányt jelent, miközben igen alacsony (1 százalék körüli) az IgG pozitívak aránya. Utóbbiak azok, akik már túlestek a betegségen, és feltehetőleg már nem is fertőznek.

Az egyes szolgáltatók között ugyanakkor nagy eltérések vannak (2,2 százaléktól 7 százalék között alakul a pozitívak aránya), de azért még mindenhol elég alacsony az esetszám, hogy ebből messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után az Affidea Magyarország is megosztotta velünk adatait, ezzel bővítettük a fenti grafikont, és már kilenc szolgáltató statisztikáit ábrázoljuk. Korrigáltuk továbbá a Rózsakert Medical Center összes szerológiai szűrésére vonatkozó számot, ugyanis 310 vizsgálat helyett 620 a helyes adat (mindkét antitestre vonatkozóan volt eddig 310-310 szűrés.)

A második ábra a bonyolultabb és drágább PCR-szűréseket mutatja, itt kisebb a kínálat, kevesebb szolgáltatónál elérhető ez a tesztelés, miközben ezt tartják a legmegbízhatóbb eljárásnak, amennyiben az aktív fertőzöttség kimutatása a cél. Itt az látszik, hogy öt szolgáltató 1768 teszteléséből mindössze 6 volt a pozitív eset, ez a félszázalékos arányt sem éri el.

Mivel nagyon friss tesztekről, gyorsan és dinamikusan fejlődő piacról van szó, az eredmények értelmezésénél az is számít, hogy ki, mikor kezdte a koronaszűréseket, vagy hogy milyen eljárással dolgozik. Néhány módszertani különbséget az egyes klinikák is hangsúlyoztak, különösen, mert sokak éppen most fejlesztik tovább a módszerüket, vagy állnak át új típusú tesztelésre.

Swiss Clinic április 3-án kezdte a tesztelést, PCR-t és szerológiai tesztet egyaránt végez. A szerológiai tesztet 1 csepp vér levételével végzik, ezután OGYI engedélyes, működő, SOTE által bevizsgált tesztet használnak. A levett vért nem tárolják, fotódokumentációt készítenek, ezt archiválják. A PCR mintát maximum három óráig tárolják négy fokon, és 24 óra múlva születik meg az eredmény. A szerológiai teszteket PCR-teszttel is megerősítik, eddig egy álpozitív vércseppes tesztjük volt.

  • Ár: A szerológiai vizsgálat ára 12 500, a PCR-teszté 23 000 forint.

Wáberer Medical Center körülbelül 2 hete tesztel, mert mint mondják, sokáig keresték a megbízható tesztet, végül egy amerikai gyártmány mellett döntöttek. Egyelőre csak szerológiai vizsgálatokat végeznek, de gondolkoznak egy PCR labor létrehozásán. Vénás vért vesznek, centrifugálás után szérumból végzik a vizsgálatot, a mintát egy hétig tárolják. A tesztelésre levett vér mennyisége nem elegendő plazmaterápiára, de az izolált IgG pozitivitású betegeknek lehetőségük van az eredmény birtokában felkeresni vérplazma donációval foglalkozó laboratóriumot.

  • Ár: A hozzájuk szakorvosi vizsgálatra érkezőknek díjmentesen elvégzik a covid tesztet, de ezt nem mindenki veszi igénybe. Egyébként – vizsgálattól függetlenül – 12 000 forintba kerül a tesztelés.

Kelen Kórház április 7-én szűrt először gyorsteszttel, a PCR-vizsgálatokat április 24-én indították. A Forbesnak nyilatkozó szolgáltatók közül ők csinálták az eddigi legtöbb vértesztet, és bár többen megkérdőjelezik az ujjbegyből vett minták megbízhatóságát, ők továbbra is jónak tartják.

  • Ár: szerológiai vértesztnél 15 000, PCR-vizsgálatnál 35 000 forint.

Az Emineo Magánkórház – bár alapvetően mozgásszervi profilú magánkórház – április 6. óta végez szerológiai gyorstesztet ujjbegyből vett vérmintából. Mint mondják, elsősorban a saját kollégáik és pácienseik védelmében kezdték el a tesztelést, de növelték kapacitásaikat, így ők az egyik legtöbbet tesztelő magákórház. Nemcsak magánszemélyek, hanem külön csapattal intézmények és cégek szűrését is vállalják.

  • Ár: 9000 forint.

Rózsakert Medical Center április 2. óta tesztel, PCR- és szerológiai vizsgálatot egyaránt végeznek (van, akinél mindkettőt). Vérplazmából végzik a tesztet, amihez vénás vérvétel történik, mert az ujjbegyes vizsgálatot megbízhatatlannak tartják. Pozitív esetben eddig is kontroll teszteket végeztettek hematológus szakorvossal, de épp most állnak át az úgynevezett ELISA tesztelésre (a pozitív minták esetében), ami a legpontosabb vizsgálatnak számít. Mint mondják, alapértelmezetten nem érdemes használni, mivel hosszadalmas és költséges, és a plazmás szerológia negatív esetben teljesen megbízható eredményt ad, de a pozitív esetekben minőségbiztosítási okokból fontos lépésnek tartják.

  • Ár: Szerológiai tesztnél 23 500, PCR-nél 30 000 – 32 000 forint (orvosi konzultációval vagy anélkül).

Szintén most áll át új módszerre a Margit Medical Center, ahol szerológiai és PCR-tesztelést is végeznek. Előbbinél eddig ujjbegyből vették a mintát, május 6-tól viszont vénás vérből ELISA teszteléssel dolgoznak. Az Elisa tesztelés szerintük azért óriási előrelépés, mert minden létező ellenanyagot nagyon pontosan ki lehet vele mutatni: az IgM és az IgG mellett már a fertőzés utáni 2-4. napon termelődő IgA antitestet is, vagyis a fertőzés nagyon korai szakaszában is használható. Mindez kombinálva a PCR vizsgálatokkal nagyon pontos eredményt hozhat arról, hogy valaki megfertőzödött-e, és fertőz-e még vagy sem – szerintük igazából csak ezt érdemes használni a jövőben. A vírus RNS-ét kimutató PCR-szűréseknél egyébként szintén újítottak: az eddigi 24 órán belüli leletközlés mellett bevezették, hogy akár 2 órán belül is megmondják az eredményt. 

  • Ár: Az újfajta szerológiai vizsgálat ára 14 000 forint, PCR-nél 36 000 és 49 000 forint között mozog az ár, attól függően, hogy 24 órán vagy 2 órán belül kéri valaki az eredményt.

Smart Covid Center március végén elindította a szerológiai tesztelést, majd áprilisban a PCR-vizsgálatokat. Mostantól már csak az utóbbit javasolják, az ujjbegyből vett vérteszteket legfeljebb kiegészítésképpen, mert ezeket pontatlannak találták. Május elején egy harmadik típusú, úgynevezett antigéntesztelést is elindítottak az országban elsőként – ez a PCR-hez hasonlóan a vírus jelenlétét tudja igazolni (csak nem az RNS-ből, hanem a vírus fehérjéjéből). Jövő héttől pedig náluk is elérhető lesz az ELISA tesztelés, mert azt látják, hogy jelenleg ez a legbiztosabb szűrési módszer a lakosság immunstátuszának a meghatározására.

  • Ár: PCR-teszt 29 500, gyorsteszttel kombinált PCR 39 000, antigénteszt 17 500 forint. 

Mammut és az Árkád Egészségközpontokban a napokban indul a vírus jelenlétét gyorsan kimutatni képes antigén teszt bevetése, erre külön is lehet majd jelentkezni, de akinek a szerológiai vizsgálata pozitív IgM eredményt mutat, annak ingyen megcsinálják majd kontrollként, nehogy álpozitivitásról legyen szó. Egyébként a szerológiai ellenanyag-tesztelést április 8. óta végzik, kezdetektől vénás vérvétellel vérsavó előállításával, az ujjbegyvérrel működő gyorstesztekben ők sem bíznak.

Ami itt extra, hogy amióta kiderült, hogy az OrthoSera vérplazma-donor programot indított, hogy a gyógyultak véréből plazmaferezis eljárással szérumot készítsenek a súlyos koronabetegek kezeléséhez, azóta a Mammut és az Árkád Egészségközpontok külön felkeresik a náluk tesztelésen járt IgG pozitív pácienseket. Hozzájárulásukat kérik, hogy továbbíthassák elérésüket az Orthosera felé, és így elősegíthessék a donorprogramhoz való csatlakozásukat. Az első néhány hozzájárulást a napokban már meg is kapták, és továbbították a donorprogramot vezetőknek.

  • Ár: Szerológiai vizsgálat 14 000 forint, az antigénteszt körülbelül 19 000 forint lesz.
Borítókép: GLIX Agency
Oszd meg!