Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Május 1-től indul a tömegtesztelés Magyarországon, hogy kiderüljön, hányan vannak a fertőzöttek valójában

A Semmelweis Egyetem vezetésével átfogó szűrővizsgálat indul május 1-jén, jelentette be az egyetem. Az ITM támogatásával induló programban négy hazai orvosképző végez majd teszteket több tízezer fő bevonásával.

„Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek a szinte tünetmentes vírushordozók” – írja az egyetem. A munkában mintegy ezer egészségügyi dolgozó vesz részt. Az eredményeket május közepén hoznák nyilvánosságra.

A vizsgálatokhoz PCR-teszteket használnak majd, az egyetem rektora, Merkely Béla szerint „ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát”. Lényege, hogy a beteg garat- és orrnyálkahártyából vett mintákat genetikai vizsgálatnak vetik alá, így mutatják ki a koronavírus jelenlétét. Ezen felül vérvétel is lesz, hogy elemezhessék a vírusra adott egyéni immunválaszokat.

„A tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt az ország egész területéről, 14 év felett minden korosztályból. A vizsgált résztvevők egy rövid kérdőívet is kitöltenek” – írják.

Összehasonlításul: Népegészségügyi Központ egyik szakértőjének előadásából pár napja derült ki, hogy az április 20-ig hivatalosan elvégzett 52 409 koronavírus-teszt valójában 32 503 embert érintett.

A teszteket május 1-je és 14-e között végzik majd, a meghívottak időpontra mennek háziorvoshoz vagy ambulanciára, az eredményekről pedig levélben, „adott esetben telefonon” értesítik őket. Az idős és krónikus betegek tesztelését mozgó szűrőautókkal segítik majd, így kerülve el, hogy a különösen veszélyeztetett embereknek ki kelljen mozdulniuk. „A minták több mint 48,5 százalékát a Semmelweis Egyetem munkatársai gyűjtik be, míg, 20,6 százalékot a Debreceni Egyetem, 16,4 százalékot a Szegedi Tudományegyetem és további 14,3 százalékot a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól várnak a laborok” – mondta Merkely.

„A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes, de óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva levélben és telefonon megkeresnek a munkatársaink” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy a folyamat kellemetlen, de fájdalommentes. Az egyetem azt reméli, hogy a teszteredmények kielemzése segít pontos képet kapni a lakosság érintettségéről, ezzel együtt a jövőbeli döntéseket is könnyebb lenne meghozni.

Fotó: GLIX Agency


Oszd meg!