Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: rawpixel // Unsplash

Leáldozóban a rizikós hitelfelvétel?

15 százalékkal mérséklődött a változó kamatozású lakáshitelek összege, melyeknél a kamatok emelkedése a törlesztőrészletet is azonnal növeli. A teljes piac viszont bővül, idén 314 milliárd forint értékű lakáshitel-szerződéseket kötöttek a bankok.

Az év első öt hónapjában a bankok 314 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez éves összevetésben 36 százalékos emelkedésnek felel meg.

A 3-12 hónapos kamatperiódusú, azaz változó kamatozású lakáshitelek összege 76 milliárd forintra rúgott, ez 15 százalékos csökkenésnek felel meg.

A folyamat alapján elmondható, hogy a hitelfelvevők egyre inkább tudatosabbak és tisztában vannak vele, hogy a változó kamatozású lakáshitel kockázatosabb, mint a több évre vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletet garantáló változat.

A BankRáció. hu legfrissebb, a jegybank hivatalos piaci adatait feldolgozó elemzéséből az is kiderül, hogy a legbiztonságosabb, minimum 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek összege az év első öt hónapjában megközelítette a 19 milliárd forintot, ami éves összevetésben 26 százalékos emelkedést jelent. Trencsán Erika szakértő szerint a piachoz képest ez még mindig alacsony arány, de ez megváltozhat a következő időszakban, ami egy októberben életbe lépő szabályozásnak is köszönhető.

Ez alapján kizárólag a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd az 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztés limit, vagyis

a havi törlesztő nem haladhatja meg a nettó jövedelem 50, magasabb jövedelem esetén 60 százalékát.

Oszd meg!