Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

fotó: rawpixel // Unsplash

Leáldozóban a rizikós hitelfelvétel?

15 százalékkal mérséklődött a változó kamatozású lakáshitelek összege, melyeknél a kamatok emelkedése a törlesztőrészletet is azonnal növeli. A teljes piac viszont bővül, idén 314 milliárd forint értékű lakáshitel-szerződéseket kötöttek a bankok.

Az év első öt hónapjában a bankok 314 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez éves összevetésben 36 százalékos emelkedésnek felel meg.

A 3-12 hónapos kamatperiódusú, azaz változó kamatozású lakáshitelek összege 76 milliárd forintra rúgott, ez 15 százalékos csökkenésnek felel meg.

A folyamat alapján elmondható, hogy a hitelfelvevők egyre inkább tudatosabbak és tisztában vannak vele, hogy a változó kamatozású lakáshitel kockázatosabb, mint a több évre vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletet garantáló változat.

A BankRáció. hu legfrissebb, a jegybank hivatalos piaci adatait feldolgozó elemzéséből az is kiderül, hogy a legbiztonságosabb, minimum 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek összege az év első öt hónapjában megközelítette a 19 milliárd forintot, ami éves összevetésben 26 százalékos emelkedést jelent. Trencsán Erika szakértő szerint a piachoz képest ez még mindig alacsony arány, de ez megváltozhat a következő időszakban, ami egy októberben életbe lépő szabályozásnak is köszönhető.

Ez alapján kizárólag a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd az 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztés limit, vagyis

a havi törlesztő nem haladhatja meg a nettó jövedelem 50, magasabb jövedelem esetén 60 százalékát.

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója