Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash/ Chuttersnap

Lassuló albérletpiac: egyre több ideig tart, amíg bérlőre talál egy lakás

Elérte a plafont az albérletpiaci kereslet, 2019-ben nem volt komoly növekedés, négy év alatt viszont összesen negyven százalékkal bővült az albérletkínálat Budapesten. Egy kiadó lakás a fővárosban ma 30 nap, a megyei jogú városokban 36 nap alatt talál bérlőt – mindkét szám növekedést jelent a korábbi évekhez képest.

Elérte a plafont az albérletpiac a keresletet tekintve, derül ki az Ingatlan.com legfrissebb összeállításából, mely közel 400 ezer hirdetés adatai alapján négyéves távlatban vizsgálta Budapest és a legnagyobb vidéki városok albérletpiacán a kereslet és a kínálat alakulását, illetve a kiadási idők változását.

Tavaly már nem volt növekedés az előző évhez képest, szemben a korábbi évek tempós növekedésével, 2016 óta ugyanis évente 18-33 százalékkal fokozódott a kereslet.

A kereslettel ellentétben a kínálat nem tetőzött, sőt fokozatos bővülést mutat Budapesten és a megyei jogú városokban, köztük a legnagyobb egyetemvárosokban. 2016-hoz képest mára 40 százalékkal nőtt, 2019-ben pedig 13 százalékos volt a bővülés az előző évhez képest. A kínálat növekedésében a korábbi évek befektetési célú lakásvásárlásai is szerepet játszanak: bár a turizmus felívelése miatt a kiadó ingatlanok egy része nem jelent meg az albérletpiaci kínálatban (mert lakáshotelként üzemeltették), sok az olyan befektető, aki végül mégis a hosszú távú kiadást választotta.

Az Ingatlan.com elemzése szerint az elmúlt négy évben némileg növekedett a kiadási idő.

Budapesten 2016-ban átlagosan 25 nap alatt talált bérlőre egy lakás, 2017-ben és 2018-ban egyaránt 28 nap kellett ehhez, tavaly pedig 29 napra volt szükség.

Közben a megyei jogú városokban a kiadási idő a 2016-os 29 napról 2019-re 36 napra nőtt. A kiadási idő szerény mértékű növekedése összefügg a kínálat bővülésével, a bérlők ugyanis szélesebb palettáról válogathatnak. Az Ingatlan.com elemzői szerint a kiadási idő várhatóan nem fog komolyabb mértékben növekedni: a tulajdonosoknak veszteséget jelent, ha üresen áll a lakás, így inkább csökkentenek az árakon.

Az Ingatlan.com a bérleti díjak változását is megvizsgálta. A budapesti kiadó lakások átlagos bérleti díja 165 ezer forint volt január végén, a megyei jogú városokban pedig ugyanez 100 ezer forintot tett ki, ami 10, illetve 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten. Ugyanakkor több népszerű budapesti kerületben már megállt a drágulás, összességében a bérleti díjaknál továbbra is emelkedés látható, de jóval lassabb ütemű a drágulás, mint az elmúlt években.

Borítókép: Unsplash/ Chuttersnap

 

“Fiam, soha ne ígérd meg egy angol lánynak, hogy elveszed feleségül, hacsak nem gondolod komolyan. Ők elhiszik.”

báró Gelsey Henrik, báró Gelsey Vilmosnak 1942-ben